Božićni prijem i poruka

Mario Vasilj: Postoji istina iznad zavodljivih spoznaja

I to je poruka za sva vremena koja nam govori da postoji Istina iznad zavodljivih spoznaja, da postoji Put koji nam je pokazan kao način na koji trebamo živjeti i da postoji Život koji ne završava ovozemnim bivanjem.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 12. 2019. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u petak 20. prosinca  je upriličio Božićni prijem,  a na samom početku prisutnima se obratio dekan ovog fakulteta prof.dr.sc. Mario Vasilj.

Njegov govor prenosimo u cjelosti:

Poštovani prijatelji, profesori, asistenti, djelatnici i studenti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, dragi gosti i uzvanici dobro došli na Božićni prijem našeg fakulteta i Sveučilišta u Mostaru.

Ponovno smo u božićnom ozračju koje u našoj narodnoj kulturnoj tradiciji uvijek i iznova raduje ljudsko srce i čini ga boljim. Božićno vrijeme u našem narodu je vrijeme međusobnog praštanja i izmirenja. Ono je pouzdanje u ljubav.
A sveti Pavao u svom hvalospjevu ljubavi kaže:

''Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne radjuje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.''
U tom svjetlu želimo živjeti vlastitu nadu i kao što kaže naš blagopokojni blaženi Alojzije Stepinac: ''Pravi muževi ne sagibaju koljena pred lažnim duhom vremena.''

I zato čvrsto ustrajavajući u svojoj tradiciji ponovno smo se našli ovdje na čašici razgovora kako bi jedni drugima stisnuli ruku, oprostili i posvjedočili ljubav i zauzetost za opće dobro.

Mi živimo u složenoj državnoj zajednici i u našoj zemlji se može postaviti i pitanje jednodimenzionalnog sagledavanja stvarnosti koje isključuje druge i drugačije pa se to može prigovoriti i našem slavljenju Božića. Ali to je nerazumijevanje božićne poruke. I stoga ću se pozvati na još jednog velikana katoličke crkve u Hrvata kardinala Franje Kuharića: ''Isus Krist je Bogočovjek koji objavljuje najkraći ustav suživota među ljudima i narodima kojima isključuje svaku mržnju, laž i nepravdu. Taj je ustav: Ljubi Boga svim srcem svojim i bližnjega svakog kao samog sebe. Taj ustav nadilazi sve podjele među ljudima i dokida sve svađe, zavisti i sukobe u borbi za što više imati i što više uživati''.

Kada su tri mudraca (tri kralja) krenula za zvijezdom koja je objavljivala najveći događaj u povijesti i konačno stigli na odredište mudri kao što jesu učinili su nešto što trebamo nasljedovati. Evo, kako u svom izvješću o tom događaju svjedoči evanđelist Matej: ''Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu.''

Sve najvrijednije što su imali.

I to je poruka za sva vremena koja nam govori da postoji Istina iznad zavodljivih spoznaja, da postoji Put koji nam je pokazan kao način na koji trebamo živjeti i da postoji Život koji ne završava ovozemnim bivanjem.

U tom svjetlu i u toj nadi radujmo se i uživajmo u zajedništvu.

Zahvaljujem svima koji ste se odazvali na ovaj prijem da poželimo jedni drugima najljepše blagdanske želje. Moje najbolje želje za sve vas neka budu u skladu s našom narodnom pjesmom koja kaže: Bog nam daj zdravlja k tomu veselja, na tom Mladom Ljetu svega obilja.

I neka nam dolazeća dvije tisuće i dvadeseta godina bude uspješna i radosna, sve nam s blagoslovom bilo.
Na dobro nam došao Božić i sveto porođenje Isusovo.
Sretnu i blagoslovljenu 2020. godinu, kazao je dekan Vasilj.

Kopirati
Drag cursor here to close