Luka Kecman

Prorektor banjalučkog Univerziteta smijenjen zbog vrijeđanja i prijetnji studentima

Senat Univerziteta u Banjoj Luci u četvrtak je na vanrednoj sjednici smijenio prof. dr. Luku Kecmana s funkcije prorektora za materijalne i kadrovske resurse te visokoškolske ustanove.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 10. 2019. u 11:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senat Univerziteta u Banjoj Luci, na 42. izvandrednoj sjednici, održanoj 3.10. smijenio je prof. dr. Luku Kecmana s funkcije prorektora za materijalne i kadrovske resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Za smjenu Kecmana glasala su 23 člana, protiv su bila dva člana, a jedan član Senata bio je suzdržan, navodi se u kratkom priopćenju Univerziteta iz Banja Luke.

Kako mediji prenose, Kecmana se dovodi u vezu sa lažnim predstavljanjem, krivotvorenjem potpisa, prijetnji studentima i profesorima. Tako tvrde studenti Akademije umjetnosti koji su se obratili redakciji Srpskainfo i progovorili o problemima koje, kako kažu, godinama imaju s Kecmanom.

Nakon Nenada Suzića, koji je završio u pritvoru zbog pedofilije, sad su studenti iznijeli neke nimalo prijatne detalje iz karijere profesora Luke Kecmana.

Međutim, profesor Kecman odbacuje ove optužbe i tvrdi da su to sve laži i da iza toga stoje ljudi kojima on smeta, a ne studenti. U dokumentima koje su studenti dostavili banjalučkom portalu navodi se, između ostalog, da je on do sada više puta disciplinski odgovarao, te stavljao lažne informacije u svoju biografiju oko završenog obrazovanja i slično.

Kao dokaz njegovih propusta studenti navode i da je ranije Prosvjetna inspekcija donijela naredbu da se poništi ispit koji je organizirao iz predmeta Dramaturgija, jer nije imao zvanje za taj predmet, niti je bio na listi odgovornih nastavnika.

Kao dokaz studenti su naveli i slučaj koji se zbio 1988. godine, a o kojem su pisali i mediji u Srbiji. Oni su tada optužili Luku Kecmana da je kao nastavnik u jednoj školi u Novom Sadu učenicima naredio da donesu konop u školu. Kada su učenici drugi dan donijeli konop, on ih je vezao, jer su bili nemirni.

Luka Kecman tvrdi za Srpskainfo da su sve ove optužbe stare, da ih ne želi komentirati i da su smiješne.

Kopirati
Drag cursor here to close