Svjetski dan podrške oboljelima

Podizanje svijesti o epilepsiji: Ljubičasti dan u Mostaru

Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 03. 2018. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije obilježava se od 2008. godine kao ''Purple Day'' ili ''Ljubičasti dan'' održan je  na Medicinskom fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Projekt je organiziran prvi put u sklopu BoHeMSA-LC Mostar, te treći put u sklopu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Zamišljen u vidu predavanja kojeg su vodile mr.sc. Nataša Pejanović-Škobić, neurolog i mr.sc. Ana Boban-Raguž, neuropedijatrica.

''Predavanje je bilo jako zanimljivo, te  se osim općenito o epilepsiji, razgovaralo i o epileptičkom napadaju - kako mi kao mladi doktori postupiti u toj situaciji u PZZ, te je poseban osvrt bio na temama: epilepsija i trudnoća & epilepsija i sport. Na samom kraju studenti i ostali posjetitelji su bili u mogućnosti postavljati pitanja'', navedeno je u priopćenju BoHeMSA-e.

Kako navode, ciljna populacija su bili studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te studenti zdravstvenih studija, iako je bilo predavanje otvorenog tipa i svi zainteresirani su  dobrodošli.

''Ovim projektom smo htjeli prije svega podići svijest o epilepsiji,  ukazati na osnovne simptome ove bolesti i brojnim načinima na koje se može pomoći oboljelim, posebno u epileptičkom napadaju'', navodi se u priopćenju.

Inače, ovaj dan se obilježava na incijativu devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy iz Kanade, u cilju podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

''Ljubičasti dan ili Purple day'' je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom koji podiže razinu osviještenosti o epilepsiji.

Boja lavande, koja se smatra bojom epilepsije, simbolizira usamljenost, čest osjećaj oboljelih od ove bolesti. U Hrvatskoj se Ljubičasti dan obilježava od 2010. godine.

Prva pomoć u epileptičkom napadaju

Foto: Bljesak.info / Detalj s predavanja
Kopirati
Drag cursor here to close