Sajam karijera

Livanjskim maturantima bit će predstavljene prednosti studiranja u Zagrebu

U proteklih pet godina održavanja Sajma karijera polučio je velike uspjehe, kako sam Sajam, tako i probna državna matura, koja se ove godine održava po peti put.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 03. 2019. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Trg u Livnu

Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS) ove godine, po šesti put, organizira ''Sajam karijera HBŽ''.

Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu podrijetlom iz općina Hercegbosanske županije, a u cilju osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama, Zagrebački klub livanjskih studenata pokrenuo je projekt ''Sajam karijera HBŽ''.

Ideja projekta je upoznati maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije sa mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i sa načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta, priopćeno je iz ZKLS-a.

''Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante sa područja HBŽ, zaključili smo da je jedan od glavnih problema neznanje, nepripremljenost na tip ispita, te strah od same državne mature'', navode.

U proteklih pet godina održavanja Sajma karijera polučio je velike uspjehe, kako sam Sajam, tako i probna državna matura, koja se ove godine održava po peti put. Rezultati se vide i u broju upisanih brucoša, gdje je u samo pet godina održavanja Sajma, došlo do rasta broja onih koji su za grad svog studiranja odabrali baš Zagreb, tako da se došlo do toga da se na Zagrebačko sveučilište, koje slovi kao jedno od najboljih u regiji, upiše oko 30 učenika, u odnosu na puno manji broj prije održavanja Sajma karijera.

''Sajam karijera HBŽ'' ove godine održat će se 15. ožujka od 12 sati u dvorani Srednje ekonomske škole u Livnu, gdje će biti upriličeno svečano otvaranje, i prezentacije vezane za ZKLS, smještaj i prehranu, te prednosti studiranja u Zagrebu u odnosu na ostala sveučilišta. Svaki fakultet  sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, imat će svoj štand na kojem će moći predstaviti svoj fakultet, podijeliti materijale i brošure, te podijeliti svoje iskustvo sa svim maturantima naše županije. 

Uz sami Sajam, u subotu, 16. ožujka, održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno. Pokušat će se maturantima što bolje približiti pristup ispitu državne mature, te ovim putem Zagrebački klub livanjskih studenata poziva sve maturante da se pridruže i provjere svoje znanje prije prave državne mature.

Projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Općina Livno, Braniteljska udruga sektor Rujani Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, PTC Pavić, club Elite, eco-selo Grabovica,  NK Kamešnica, Piterija Ivo Zagreb, priopćeno je iz udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close