Igralište za učenike

Lijepa priča: 'Otok sreće' u Širokom Brijegu

- Učenici odjela s poteškoćama imat će na raspolaganju vanjsku učionicu i mali amfiteatar, klupe za odmor, stazu za šetnju i specijalizirane sprave za njihove potrebe – kazala je ministrica Mikulić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 10. 2021. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već neko vrijeme traju građevinski radovi na izgradnji "Otoka sreće", igrališta za učenike s poteškoćama u razvoju u sklopu Prve osnovne škole Široki Brijeg.

U tijeku su radovi na izgradnji prve faze u vrijednosti od 120.000 konvertibilnih maraka. 300.000 kuna (oko 80.000 KM) donirao je Državni ured Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dok će preostalih 40.000 KM osigurati Grad Široki Brijeg.

U izjavi za Fenu ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) Ruža Mikulić kazala je kako će "Otoka sreće" imati edukativno zabavnu formu, koja će biti prilagođena za učenike odjela s poteškoćama u razvoju.

- Učenici odjela s poteškoćama imat će na raspolaganju vanjsku učionicu i mali amfiteatar, klupe za odmor, stazu za šetnju i specijalizirane sprave za njihove potrebe – kazala je ministrica.

Po njezinim riječima, projekti koji imaju za cilj poboljšanje u radu odgojno-obrazovnog sustava jako su važni za lokalnu zajednicu i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH uvijek će podržati takve projekte.

- Kad govorimo o veličini nekog projekta, teško je reći koji je veći, onaj koji ima veću materijalnu, odnosno financijsku vrijednost, onaj koji uključuje više partnera, onaj koji uključuje više krajnjih korisnika ili onaj koji je najviše medijski popraćen. Svaki projekt koji se provodi u odgojno-obrazovnim ustanovama s područja Županije, a za cilj ima unaprjeđenje nekog segmenta sustava, kao što su bolji uvjeti rada i boravka u školama, i za učenike i za učitelje, praćenje suvremenih trendova u obrazovanju, korist za cjelokupnu lokalnu zajednicu, to je od velike važnosti. Zato Ministarstvo sve takve projekte podržava i potiče – istaknula je Mikulić.

Osvrnula se i na početak nove školske godine, istaknuvši kako se za sada nastava odvija uredno.

- Iznimno smo zadovoljni na koji način je počela nova školska godina, prvenstveno zbog naših učenika. Činjenica je da smo svi mi u odgojno-obrazovnom sustavu zbog učenika i na prvom mjestu nam je njihova dobrobit i njihovo pravo na najbolje moguće obrazovanje. Naša županija je i u prošloj školskoj godini realizirala nastavu puno bolje nego što je to bio slučaj u ostalim dijelovima BiH, na što smo ponosni. Djeci je mjesto u školama i ova školska godina je počela kao što je to bio slučaj prije početka pandemije. Za sada sve funkcionira normalno te se nadamo da će tako i ostati - poručila je Mikulić.

Navela je kako je Ministarstvo trenutno u fazi izrade plana za narednu kalendarsku godinu, planiraju se novi projekti i nastavak postojećih koji imaju za cilj poboljšanje boravka i rada u školama.

- Moramo istaknuti da je u proteklim godinama većina škola infrastrukturno poboljšana. Imali smo dogradnje škola, izgradnju školskih igrališta i slično. Pored toga, opremili smo sve četiri strukovne škole u Županiji informatičkom opremom u sklopu projekta digitalizacije škola, što planiramo u narednom razdoblju uraditi i za osnovne škole te u gimnazijama – kazala je ministrica.

Podsjetila je kako je Županija zapadnohercegovačka jedina županija u Federaciji BiH koja je za sve osnovnoškolce osigurala besplatne udžbenike.

- Tu naravno ulazi i besplatan prijevoz za sve učenike koje općine i gradovi s područja Županije realiziraju uz financijsku podršku županijske vlade - dodala je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ruža Mikulić.

Kopirati
Drag cursor here to close