FHN

Kulturalne studije i bosnistika - novi studij na mostarskom fakultetu

Težište studijskog programa je, navode, u multidisciplinarnosti, pa će studenti stjecati znanja i iz oblasti etnologije, sociologije kulture i umjetnosti, komunikologije, stranih jezika, kulturalnih teorija, manjinskih kultura.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 05. 2020. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četverogodišnji studijski program iz oblasti Kulturalnih studija i bosnistike na Fakultetu humanističkih nauka (FHN) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru kreiran je prema Bolonjskim principima studiranja, te 2020./2021. godine upisuje prvu generaciju studenata na prvom ciklusu (dodiplomskom) studiju, priopćeno je u četvrtak s FHN-a.

Ovaj dvopredmetni studijski program osmišljen je na tragu suvremenih tokova u humanističkim i društvenim znanostima s ciljem da ponudi mogućnost komparativnog izučavanja bosanskohercegovačke književnosti i kulture i bosanskog jezika sa općim kulturnim konceptima kao što su globalizacija, forme identiteta, manjinski identiteti, kultura i digitalno doba.

''Pokretanjem ovog studijskog programa pri Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru želi se pokazati i promišljanje o bosnistici kao rezervoaru naših kulturnih identiteta koji se ne mogu odvojiti od ukupnih kretanja na europskom i svjetskom planu'', stoji u priopćenju FHN-a.

U tom smislu, ovaj studijski program, za razliku od klasičnih studija kulturologije ili klasičnih studija bosanskog jezika i književnosti, fokusira se na lingvistiku i znanosti o književnosti kao forme kulture i propituje njihovo mjesto u globalnim kretanjima.

Težište studijskog programa je, navode, u multidisciplinarnosti, pa će studenti stjecati znanja i iz oblasti etnologije, sociologije kulture i umjetnosti, komunikologije, stranih jezika, kulturalnih teorija, manjinskih kultura.

Zvanje koje se stiče završetkom četverogodišnjeg studija jeste bachelor kulturalnih studija i bosnistike, a studenti će se moći zaposliti u oblasti kulturnog turizma, kulturnih industrija, državnom i nevladinom sektoru, medijima, kao i različitim ustanovama koje se bave pitanjem očuvanja bosanskog jezika, književnosti i povijesti u zemljama dijaspore gdje žive državljani Bosne i Hercegovine.

Uz interakciju sa društvenom zajednicom, uvažavanje suvremenih naučnih dostignuća iz oblasti bosnistike, ali i uopće humanističkih i društvenih nauka, nastavni proces će, uz klasičan pristup, staviti akcenat na aktivan angažman studenata u vidu seminara, interaktivnih radionica i studentskog praktičnog rada sa mogućnošću studijskih razmjena, putovanja i studiranja na srodnim studijima van Bosne i Hercegovine.

Po završetku četverogodišnjeg studija, studenti bi imali mogućnost i školovanja na master studiju čime bi mogli dodatno se profesionalno usavršavati kao profesori bosanskog jezika i književnosti ili kulturolozi, priopćeno je s Fakulteta humanističkih nauka.

Što upisati?

Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru ove godine upisuje studente na šest studijskih programa na prvom ciklusu studija (dodiplomskom) i šest studijskih programa na drugom ciklusu studija (master).

U sklopu prvog ciklusa studija moguće je upisati sljedeće studijske programe: Kulturalni studiji i bosnistika, Historija i međunarodni odnosi, Njemački jezik i književnost, Engleski jezik i književnost, Turski jezik i književnost, Komunikologija.

Na svim odsjecima Fakulteta humanističkih nauka studira se po bolonjskom principu 4 + 1, što praktički znači da student, nakon položenih ispita u prve četiri godine i odbranjenog završnog rada, ima pravo na visoku stručnu spremu i upis na drugi ciklus, tj. na master studij.

U sklopu drugog ciklusa studija u trajanju od jedne godine (dva semestra) moguće je studirati na studijskim programima: Bosanski jezik i književnost, Historija BiH, Njemački jezik i književnost, Engleski jezik i književnost, Turski jezik i književnost i Komunikologija.

Završetkom drugog ciklusa studija stječe se titula magistra iz neke od navedenih oblasti.

Fakultet humanističkih nauka je akreditovana visokoškolska institucija koja studentima osim redovnih predavanja, konsultacija i ostalih obaveza predviđenih nastavnim planom i programom pruža razne mogućnosti.

''Posebno ističemo programe međunarodne mobilnosti u kojima smo proteklih godina veoma aktivni (Erasmus, Mevlana, WUS). Naši studenti su putem programa razmjene posjetili mnoge zemlje i stekli pozitivna iskustva'', priopćeno je sa FHN-a.

Za više informacija o upisu i studiranju na Fakultetu humanističkih nauka možete se obratiti na e-mail: [email protected] ili putem Facebooka.

Kopirati
Drag cursor here to close