Srednja škola

Kreće gradnja školske dvorane u Čitluku, vrijedne više od milijun maraka

Glavni ulaz u dvoranu orijentiran je prema zgradi škole, a između dvaju objekata planirana je topla veza u vidu koridora.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 03. 2020. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Srednja škola Čitluk

Izgradnja sportske dvorane Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića jedan je od prioritetnih kapitalnih projekta općine Čitluk.

Riječ je o objektu čiji se početak gradnje očekuje uskoro, a glavni projekt, u kojem je vidljivo kako će izgledati zgrada u kojoj će se čitlučkim srednjoškolcima ubuduće organizirati nastava iz tjelesnoga odgoja, već je završen.

Prema ovom projektnom rješenju, objekt sportske dvorane nalazi se na sjevernoj strani odmah uz školsku zgradu. Sastoji se od jedne cjeline pravokutnog oblika i manje zatvorenog pravokutnog dijela koji služi kao veza s postojećim objektom škole.

''Katnost dvorane je prizemlje + tribine, a maksimalna visina objekta po projektu je 13,30 metara, mjereno s kote podne ploče'', objašnjava za Večernji list BiH načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Glavni ulaz u dvoranu orijentiran je prema zgradi škole, a između dvaju objekata planirana je topla veza u vidu koridora.

Također, glavnim projektom planiran je i izravni ulaz na teren, zatim ulaz u skladište, kao i izlaz u slučaju nužde izravno s tribina. Valja naglasiti kako će u novom objektu sportske dvorane biti osigurane sve propisane mjere zaštite od požara.

Ukupna vrijednost projekta, prema Radišićevim riječima, je 1,300.000 konvertibilnih maraka.

Podsjetimo, prije nešto manje od deset godina završen je novi objekt Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, čija je vrijednost oko 7 milijuna konvertibilnih maraka. Završetkom ovog objekta trajno je riješen problem nedostatka prostora u srednjoj školi, ali i u osnovnoj školi u Čitluku.

Škola raspolaže s 20 učionica, osam kabineta, prostranom zbornicom i predvorjem za školske priredbe, prilazima i dizalom za osobe s invaliditetom. Međutim, za sportsku dvoranu tada nije bilo sredstava te je ona jedini nedostatak, trenutačno jednog od najmodernije opremljenih i uređenih školskih objekata u ovom dijelu BiH.

''Ovim projektom sportske dvorane nastoji se riješiti gorući problem srednjoškolskog obrazovanja naše općine da se po svim vremenskim uvjetima u suvremeno opremljenoj dvorani mogu odvijati tjelesne aktivnosti učenika Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku'', naglašava Radišić. Dodaje kako školu trenutačno pohađa 560 djece, piše Večernji.

''Ove školske godine broj učenika u srednjoj školi manji je jer je došlo do smjene generacija nakon uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Budući da u osnovnoj školi imamo aktivan deveti razred, u ovoj školskoj 2019./2020. godini upis učenika u Srednju školu bio je uvelike smanjen. Inače, ova škola standardno ima oko 750 učenika'', zaključio je Radišić.

Kopirati
Drag cursor here to close