Suradnja

Sindikati osnovnog obrazovanja HNŽ-a zadovoljni ugovorom

Na konferenciji za novinare županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović naveo je kako su u novom Kolektivnom ugovoru zaposlenici dobili određene beneficije, da su uspješno odrađene organizacijske sheme te je zbrinut kompl
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 09. 2018. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici dva sindikata osnovnog obrazovanja koja djeluju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Slavko Lauš i Omer Tipura izrazili su zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom koji, među ostalim, predviđa povećanje plaća u iduće tri godine za 15 posto. 

Na konferenciji za novinare županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović naveo je kako su u novom Kolektivnom ugovoru zaposlenici dobili određene beneficije, da su uspješno odrađene organizacijske sheme te je zbrinut kompletan tehnološki višak. 

''Dozvolili smo da se prebacuje jedan ugovor o radu iz jedne u drugu školu, što do sada nije bio slučaj. Imali smo ljudi koji žive u Mostaru, a rade u Jablanici, a sad će se moći taj ugovor o radu prebaciti kako bi smanjili troškove putovanja'', kazao je Hadžović. 

Naveo je kako je zaposlenicima s četvero ili više djece omogućeno smanjenje norme za trećinu, kao i uposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju. Kolektivnim ugovorom posebno su tretirani magistri, doktori, mentori i savjetnici, kao i zaposlenici s 30 i više godina radnog staža. 

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije ministarstva obrazovanja HNŽ i potpisivanje kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje

Hadžović je dodao kako je uspješno završen projekt asistenata u nastavi, pa će tako ove godine u školama HNŽ-a raditi 24 asistenata u nastavi, dok je ta brojka u prošloj školskoj godini bila upola manja. 

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK-a Omer Tipura i predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš istaknuli su kako su zadovoljni jer je potpisivanjem Kolektivnog ugovora napravljen pomak s obzirom da se zaposlenicima u osnovnom obrazovanju plaća nije mijenjala posljednjih deset godina. 

''Samo povećanje plaća od 15 posto nije uspjeh, nego je nama uspjeh da smo ušli u proces tog povećanja, a dalje ćemo se boriti ako treba i radikalnim mjerama'', istaknuo je Lauš. 

Ministar Hadžović osvrnuo se i na najavljeni štrajk upozorenja zaposlenih u srednjim škola, podsjetivši da je Vlada HNŽ-a ponudila povećanje plaća od deset posto kroz tri godine. Tu ponudu sindikati nisu prihvatili pa će se sada razmatrati daljnji koraci, kazao je Hadžović. 

Kada je u pitanju broj učenika u HNŽ-u, Hadžović je kazao kako je ukupan broj učenika osnovnih škola u ovoj godini veći u odnosu na prethodnu, dok je ukupni broj srednjoškolaca manji. 

''Ove godine u prve razrede osnovnih škola upisano je 1858 učenika, a ukupan broj učenika je 17.544. Prošle godine upisali smo 1901 prvašića, ali je broj učenika bio 17.417. Prošle godine je bilo manje učenika, nego ove godine '', kazao je Hadžović. 

Što se tiče srednjih škola, Hadžović je naveo kako je u prve razrede upisan 1651 učenik, a ukupno ih je 7260. Prošle godine bilo je 1819 učenika prvih razreda, a ukupno ih je bilo 7677.
Kopirati
Drag cursor here to close