UNICEF odgovara

Koji su negativni učinci kod djece čije su škole zatvorene?

Preko milijardu djece školske dobi u više od 130 zemalja je pogođeno mjerom zatvaranja škola.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 08. 2020. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko milijardu djece školske dobi u više od 130 zemalja je pogođeno mjerom zatvaranja škola.

Zemlje se nalaze u raznim fazama svog odgovora na COVID-19 koji se odnosi na obrazovanje. Mnoge vlade su najavile plan otvaranja škola, dok su druge već počele otvarati učionice. U protekla dva tjedna smo vidjeli da se milijuni učenika vraćaju u školu. Međutim, preko milijardu djece školske dobi u više od 130 zemalja je pogođeno mjerom zatvaranja škola.

UNICEF preporučuje da se škole ponovno otvore. Smatraju da su poduzete mjere kako bi se doprinijelo suzbijanju širenja bolesti COVID-19.

''Danas znamo više nego što smo znali prije. Sve je više dokaza da djeca i škole u zemljama širom svijeta nisu glavni pokretači epidemije. Ustvari, ne postoje poznati dokazi o korelaciji između stope prijenosa bolesti i otvorenih ili zatvorenih škola. S druge strane, postoje ogromni dokazi o negativnom učinku zatvaranja škola na fizičko i mentalno zdravlje djece, njihovu prehranu, sigurnost i učenje'', navodi se u izvještaju UNICEF-a.

Duže odsutnost iz škole, navodi UNICEF, povećava rizik od izloženosti djece fizičkom, emocionalnom i seksualnom nasilju.

''Njihovo mentalno zdravlje se pogoršava. Povećava se opasnost od dječijeg rada, dok je vjerojatnoća da će izaći iz kruga siromaštva manja. Za većinu najmarginaliziranije djece, propuštanje nastave u školi, čak i u trajanju od nekoliko sedmica, može imati negativne ishode koji će trajati cijeli život. Djeca kojima nedostaje obrazovanje imaju nižu očekivanu dužinu života i lošije zdravstvene ishode.

Za djevojčice , posebno one koje su raseljene ili koje žive u siromašnim domaćinstvima, rizici su
čak i veći. Djevojčice koje ne idu u školu se suočavaju s većim rizicima od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. Nakon što je izbila epidemija ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine, naprimjer, stope trudnoće među djevojčicama tinejdžerske dobi u Sierra Leoneu su se udvostručile i mnoge djevojčice nisu bile u mogućnosti nastaviti obrazovanje kada su škole bile ponovo otvorene.

Za milijune djece, posebno one koja žive u ruralnim područjima, djece iz siromašnijih obitelji ili s posebnim potrebama, škola je glavni izvor dnevne prehrane, podrške u slučaju nevolje, zdravstvenih pregleda i terapeutskih usluga. Zatvaranjem škola oduzima im se veza s tim uslugama.

Čak i prije pandemije smo bili usred krize učenja, u kojoj je manje od polovine desetogodišnje djece u zemljama s niskim ili srednjim prihodom bilo u stanju razumjeti jednostavne pisane rečenice. Zatvorene škole tijekom dužeg perioda će vjerovatno dovesti do akademskog nazadovanja djece, osobito s obzirom da je online učenje pristupačno samo malom broju privilegirane djece'', piše UNICEF.

UNICEF je u savjetima pisao i kada se može očekivati otvaranje škola, na koji način sigurno otvoriti škole, što ako pojedina djeca ne nastave ići u školu....

Kopirati
Drag cursor here to close