Nije sve u parama

Kapetanović: Suština odgovornog novinarstva leži u njegovom uticaju na društvo, a ne u broju klikova ili lajkova

Suština odgovornog novinarstva leži u njegovom utjecaju, a ne u broju klikova ili lajkova za određenu priču'', rekao je Amer Kapetanović, šef Političkog odjela Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) na regionalnoj radionici
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 03. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sigurnosni izazovi našeg doba su zaista mnogobrojni, od pojave smrtonosnih virusa i nasilnog ekstremizma, koji često dovodi do terorističkih napada, do lažnih vijesti kojima cilj nije informiranje već obmanjivanje. Novinarstvo se, uz sve to, suočava sa još jednom pojavom, društvenim medijima. Pravi izazov za novinare je, naime, kako pronaći način da se umjesto trke za negativnim ili izvanrednim vijestima struka usmjeri na posljedice koje lažni ili polovično istinit narativ može imati na društvo. Suština odgovornog novinarstva leži u njegovom utjecaju, a ne u broju klikova ili lajkova za određenu priču'', rekao je Amer Kapetanović, šef Političkog odjela Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) na regionalnoj radionici pod nazivom ''Moderno novinarstvo za sigurnosne izazove modernog doba'' koja se održava danas u Skoplju.

''Više od 70 posto građana regije smatra da su zloupotreba društvenih medija, lažne vijesti i propaganda sigurnosna prijetnja, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je Vijeće za regionalnu suradnju nedavno provelo. To je razumljivo s obzirom da je, prema izvještaju o digitalnom napretku u svijetu i Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU), broj korisnika interneta u svijetu premašio četiri milijarde i sada čini 55 posto svjetske populacije, dok je broj korisnika društvenih mreža veći od tri milijarde. Na Zapadnom Balkanu ove su brojke u porastu. Naime, u periodu od 2000. do 2017. godine zabilježeno je povećanje korištenja interneta do 81 posto, sa preko 50 posto korisnika dobi između 18 i 34 godine. Sve u svemu, tlo je veoma plodno za širenje istine, ali je jednako plodno i za širenje lažnog narativa''.

Sudionike radionice pozdravili su i ministar bez portfelja zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Sjeverne Makedonije Robert Popovski, nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma u Nacionalnom odboru za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma Sjeverne Makedonije Borce Petrevski i šef tima za odnose sa javnošću i komunikacije u Izaslanstvu Europske unije u Sjevernoj Makedoniji Alex Melamed.

Svi izlagači su suglasni da se tradicionalno sigurnosno bojno polje prenijelo na internet, i da su se time pojavili različiti izazovi koji zahtijevaju odgovarajuću reakciju, te istaknuli značajnu ulogu medijske zajednice u etičkom i profesionalnom izvještavanju kako bi se osigurale pouzdane i vjerodostojne informacije, spriječilo širenje lažnih narativa, te se isti uvijek provjeravali sa stvarnim stanjem.

Među sudionicima radionice bili su novinari i predstavnici vlasti sa Zapadnog Balkana, zajedno sa domaćim i stranim stručnjacima za sigurnost, koji su razgovarali o suvremenim sigurnosnim izazovima i medijskoj pažnji koja im se pruža.

Sudionicisu razmijenili mišljenja i praktična iskustva o načinima suzbijanja lažnih vijesti i praksi dezinformiranja, fenomenu radikalizacije mladih u internetskom okruženju, sa posebnim osvrtom na društvene medije, i na kraju pokušali definirati profesionalni etički balans izvještavanja o terorizmu.   

Radionicu je organiziralo Vijeće za regionalnu suradnju, zajedno sa partnerima, Nacionalnim odborom za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma u Sjevernoj Makedoniji i uredom ministra bez portfelja zaduženog za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Sjeverne Makedonije.

Kopirati
Drag cursor here to close