Tko pije, tko plaća....

Kaos: U zadnji tren odgađa se polazak u vrtiće!

Ministar obrazovanja i kulture u HNŽ-u Rašid Hadžović je ''oprao ruke'' od vrtića, te na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak gdje se govorilo o smjernicama za početak škole, nije mogao govoriti o smjernicama za vrtiće.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 08. 2020. u 14:03 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kaos. Mostarski vrtići ne znaju koliko djece može biti u njihovim skupinama zbog čega će se odgoditi polazak djece u vrtiće.

Naime, zadnji trenutak stigao je odgovor nadležnih vrtićima, pa je donesena odluka da umjesto prvog s radom krenu sedmog rujna, tako da su danas ovu odluku iz državnih vrtića proslijedili roditeljima.

Ranije naredbe Kriznog stožera, na snazi su do 5. rujna, a prema njima u vrtićkim skupinama dozvoljeno je maksimalno desetero djece.

''Iako smo bili spremni krenuti u rad u punom kapacitetu, upravno vijeće u suglasnosti s osnivačem je prolongiralo početak rada do 7. rujna, to je službena informacija. Kako će se djeca upisati, vidjet ćemo dalje kroz ovaj tjedan, naredba traje do petog, iza toga se nadam da će se stvari promijeniti. Jer desetero djece po skupinama je nemoguće, i nema kriterija za to koja djeca mogu krenuti koja ne'', rekla je za Bljesak.info Danijela Kegelj direktorica JU Dječiji vrtići Mostar.

Ona je objasnila da su JU Dječji vrtići Mostar ranije slale dopis ministru Goranu Opsenici, jer je krizni stožer pri Ministarstvu zdravstva, a tek danas su dobili odgovor da ih upućuju na poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije, a da se za uvjete rada obrate nadležnom ministarstvu prosvjete znanosti kulture i sporta.

Ministar obrazovanja i kulture u HNŽ-u Rašid Hadžović je ''oprao ruke'' od vrtića, te na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak gdje se govorilo o smjernicama za početak škole, nije mogao govoriti o smjernicama za vrtiće.

''Ne mogu vam govoriti o smjernicama za vrtiće, jer je to pitanje zdravstvene struke. I u školi imamo ograničenje po epidemiološkim mjerama po 15 učenika u učionici, a imamo učionice koje su veće i mogu primiti veći broj učenika. Tako da ta pitanja su ipak za Krizni štožer ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. Preporuka epidemiologa je što manje grupe, radi lakše kontrole situacije u slučaju zaraze. Isto je i s vrtićima'', rekao je Hadžović u petak.

''Ono što čovjeka boli je to i da je u drugim sredinama ova naredba Federalnog zavoda isto obvezujuća, ali svi su krenuli u skupinama po dvadeset djece. I u gradu isto ima vrtića koji su radili sa skupinama po 20, ali evo javni vrtići moraju poštovati zakon'', poručila je Kegelj.
I JU Dječiji vrtići Mostar, također su poslali roditeljima informaciju kako je početak rada prolongiran za 7. rujan, ali da čekaju što će reći epidemiološka služba.

''Mi čekamo te upute od kriznog stožer, ministarstva obrazovanja, da se svi uključimo i nađemo najbolje rješenje. Roditelji rade, zaposleni su, mi ne možemo sad ograničiti broj na 10 -12 djece ili po bilo kakvim kriterijima raditi selekciju, koja djeca mogu pohađati vrtić, koja ne mogu”, tvrdi za BHRT direktorica JU Dječiji vrtići “Ciciban” Mostar Dženana Šegetalo.

Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog stožera ministarstva zdravstva HNŽ-a kaže za Bljesak.info da je odgovor vrtićima jasan, te da trebaju slijediti Preporuke za rad predškolskih ustanova Zavoda za javno zdravstvo.

U uvjetima s manjkom djelatnog kadra i prostora u javnim vrtićima, nemoguće je osigurati smještaj za blizu 800 djece, poštujući trenutne epidemiološke mjere. Na to su, iz vrtića, upozoravali nadležne i prije nekoliko mjeseci. No, ni gradske ni županijske resorne institucije, iako nadležne, nisu rješavale taj problem.

Kako doznajemo, privatnim vrtićima u Mostaru još uvijek ništa nije rečeno o novoj pedagoškoj godini, iako privatni vrtići skrbe za više djece nego javni vrtići, čak 1.100.

Ranije smo pisali da su i privatni vrtići prepušteni sami sebi, te su ljuti zbog nezainteresiranosti nadležnih. Čak su pokrenuli i prijavu Udruge privatnih predškolskih ustanova, u nadi da će tako organizirani moći lakše kontaktirati s nadležnima u ispunjavanju zajedničkih ciljeva.

I privatni i javni vrtići očekuju žurnu reakciju Kriznog stožera HNŽ-a, kao i nadležnih u Gradskoj upravi Mostara.

Preporuke za rad predškolskih ustanova Zavoda za javno zdravstvo

Između ostalog, u preporukama se navodi da je ''Rad ustanove neophodno organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se navedeni fizički razmak  najmanje 2 metra preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece, sa iznimkom direktne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U  istom  zajedničkom  prostoru  uposlenici  održavaju  fizički  razmak  od  2  metra, te  se  sastanci, dogovori  i  edukacije  trebaju  odvijati  elektronski  ili  telefonom,  a  ulazak  roditelja  u  ustanovu  treba izbjeći kad je god moguće.

U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj iz iste odgojne grupe.

Tjelesni razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je podsticati, ali treba očekivati da će dolaziti do određenih odstupanja.

Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih grupa djece s manjim brojem uvijek iste djeceu grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba.

Za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj, odnosno dva (u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“.

Izbjegavati fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojne grupe sa drugom djecom,  roditeljima/starateljima  druge  djece  i  drugim  uposlenicima  ustanove. 

Svi su odgovorni za svoj društveni krug i kontakte.

Svaka odgojna grupa bi trebala boraviti u odvojenoj prostoriji. Preporučuje se da djeca što više vremena provode na otvorenom''.

Kopirati
Drag cursor here to close