Spremni?

Kako će izgledati nastava na mostarskim fakultetima

Pri realizaciji nastave i ispita, pojašnjavaju, u klasičnom obliku moraju se poštovati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere za prevenciju COVID 19.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 09. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava u novoj akademskoj godini na mostarskim fakultetima počinje u različitim oblicima, u ovisnosti od odluka uprava.

Senat Sveučilišta u Mostaru, kako su i najavili, donio je u srijedu zaključak da će se nastava izvoditi se u kombiniranom obliku.

Sveučilište je taj zaključak donijelo, navode, sukladno Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Kombinirani oblik nastave, koji se sastoji od online oblika, koji podrazumijeva nastavu i ispite koji se provode korištenjem online platformi i alata u nastavne svrhe, na način da studenti imaju mogućnosti ostvariti komunikaciju s nastavnim osobljem u realnom vremenu te klasičnog oblika, koji podrazumijeva nastavu i ispite koji  se izvode u prostorijama ustrojbenih jedinica.

U klasičnom obliku izvodit će se onaj dio nastave i ispita, gdje je ishode učenja definirane nastavnim planom i programom moguće ostvariti provjeriti samo kroz klasični oblik, a sve drugo može se izvoditi korištenjem online platformi, o čemu odlučuje ustrojbena jedinica.

''Sveučilište u Mostaru će pratiti epidemiološku situaciju i naredbe i preporuke nadležnih organa vlasti te prilagođavati svoje zaključke i odluke vezane za realizaciju nastavnih aktivnosti'', stoji u priopćenju SUM-a.

Akademska 2020./21. godine počet će 5. listopada u 10 sati online obraćanjem rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića te Marije Barun, v.d. predsjednice Studentskoga zbora SUM-a.

Univerzitet 'Džemal Bijedić' Mostar, kako su priopćili iz Unije studenata, Senata je usvojio smjernice i upute o održavanju i realizaciji nastavnog procesa te Krizni plan prilagođen trenutnim okolnostima.

''Ključno je da će fakulteti i univerzitetski studiji imati mogućnost kombiniranja nastave 'in class i online', u zavisnosti od predmeta i potreba samih studenata, a prednost se daje klasičnoj nastavi, koja podrazumijeva fizičko prisustvo i interakciju'', stoji u ranijem priopćenju Unije.

Iz onih predmeta iz kojih je neophodna interakcija na relaciji student - profesor, kao i praktični vid nastave nastava će se, tvrde, održavati na klasičan način, dok fakulteti imaju mogućnost i održavanja online nastave iz onih predmeta iz kojih je to moguće, u dogovoru s predmetnim nastavnikom i predstavnicima studenata određene godine studija.

Pri realizaciji nastave i ispita, pojašnjavaju, u klasičnom obliku moraju se poštovati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere za prevenciju COVID 19.

''Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020./21. odvija se uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19. Početak nastave na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020./21. počinje sukladno zakonu i na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo županije'', stoji u naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

U istoj je definirano i kako se ''svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konzultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (on-line nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.)''.

''Okupljanje osoblja i studenata su jedino dopušteni tamo, gdje je to neophodno, za izvođenje nastave i ocjenjivanje (npr. održavanje neophodne praktične nastave), u manjim skupinama i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19'', stoji u naredbi.

Naredbom su obvezne županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori pri gradovima i općinama, da nalože svim obrazovnim ustanovama u županije, u čijim prostorima i tijekom provođenja obrazovnog procesa može doći do prijenosa zarazne bolesti COVID-19, kao i drugih zaraznih bolesti, ''da uspostave i provodu redovite kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uvjeta u objektu i procesu rada, provođenje planova samokontrole sačinjenih sukladno načelima analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka, a prema preporukama mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo županije''.

 

Iz obje visokoškolske ustanove ranije su priopćili kako su relativno zadovoljni održavanjem nastave u ljetnom semestru.

Kopirati
Drag cursor here to close