Predavanje u Mostaru

Kajtazi:­ Stereotipi otežavaju položaj romske manjine

Kajtazi je član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 02. 2019. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gdje god živjeli Romi znaju sve o većinskom stanovništvu, čak preuzimaju njihovu kulturu i običaje dok većinsko stanovništvo o Romima vrlo malo zna. Pored toga, prevladavajući stereotipi dodatno otežavaju položaj romske nacionalne manjine'', kazao je Veljko Kajtaz.

Kajtaz, zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Saboru Republike Hrvatske, danas je na mostarskom Filozofskom fakultetu održao predavanje na temu "Položaj Roma i romskog jezika u Republici Hrvatskoj".

Prije predavanja Kajtaz je o unaprjeđenju odnosa između SUM-a i romskih manjina razgovarao s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem, priopćeno je s Filozofskog fakulteta. 

Tom prilikom rektor Tomić je istaknuo kako mostarsko Sveučilište želi biti partner na promociji prava i razvijanja identiteta svih manjina uključujući i romsk manjinu.u

''Poseban naglasak stavili smo na romsku nacionalnu manjinu. Mi na SUM-u iskazali smo želju i potrebu da stipendiramo jedan broj romskih studenata, da razvijamo suradnju s romskom nacionalnom manjinom u svim onim totalitetima koji postoje unutar nacionalne manjine", kazao je Tomić.

Kajtazi je član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a bio je i prvi predsjednik Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" koji je osnovan 2007. godine. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close