Sve ima svoje vrijeme

Kad je najbolje učiti strani jezik?

Ispitanici su morali odrediti je li rečenica napisana na engleskom, poput "Yesterday John wanted to won the race", gramatički točna.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 05. 2018. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji kritična dob za učenje stranih jezika, pokazalo je istraživanje na više od 670 tisuća ljudi.

Ako primjerice želite znati englesku gramatiku na razini izvornog govornika, idealno bi bilo da je počnete učiti prije desetog rođendana, tvrde znanstvenici.

Visoka sposobnost učenja jezika traje do 17. ili 18. godine kad počinje padati, piše u utorak BBC.

To su zaključci istraživanja objavljenog u časopisu Cognition, dobiveni iz online ispita iz gramatike kojeg je ispunilo gotovo 670 tisuća ljudi različite dobi i nacionalnosti.

Ispitanici su morali odrediti je li rečenica napisana na engleskom, poput "Yesterday John wanted to won the race", gramatički točna.

Upitani su o svojoj dobi, koliko dugo su učili engleski jezik te u kojem kontekstu - jesu li se primjerice preselili u državu engleskog govornog područja?

Oko 246 tisuća ispitanika odrastalo je samo govoreći engleski, dok su preostali govorili dva ili više jezika, piše Hina.

Najučestaliji materinski jezici u istraživanju bili su finski, turski, njemački, ruski i mađarski. Većina ispitanika bilo je u dvadesetim i tridesetim godinama. Najmlađi je imao 10, a najstariji gotovo 80 godina.

Znanstvenici su nakon analize podataka računalnim modelom zaključili da je učenje gramatike najbolje u djetinjstvu, da traje kroz tinejdžerske godine i zatim opada tijekom stupanja u odraslu dob.

Često se govori da je učenje jezika najlakše za djecu i da postaje sve teže dok starimo, no oni koji se odluče za učenje kasnije u životu i dalje mogu postati fluentni u stranom jeziku, tvrde znanstvenici.

Još uvijek se ne zna što uzrokuje pad sposobnosti učenja jezika oko 18 godine. Neki istraživači tvrde kako je uzrok manja promjenjivost i prilagodljivost mozga u odrasloj dobi.

Suautor istraživanja Josh Tenenbaum, profesor kognitivnih znanosti na američkom MIT-u, rekao je kako je "moguće da dolazi do biološke promjene", no da može biti riječ i o nečemu "društvenom ili kulturološkom".

U svakom slučaju to ne znači da je učenje jezika u odrasloj dobi uzaludan posao. Neke studije čak pokazuju da je učenje stranog jezika dobro za mozak i može odgoditi pojavu demencije, piše BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close