Agencija za zaštitu osobnih podataka

Još uvijek se provjerava unos osobnih podataka u ''Školarac''

Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 11. 2020. u 15:05 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za zaštitu osobnih podataka i dalje ispituje zakonitosti prikupljanja osobnih podataka učenika i njihovih roditelja/staratelja obrazovnim institucijama u HNŽ-u koje traži Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT), za potrebe digitalne transformacije obrazovanja.
 
''Ovim putem vas obavještavamo da je postupak još u tijeku, te da Agencija u okviru posebnog ispitnog postupka u ovoj fazi zaprima izjašnjenja koja su neophodna u cilju utvrđivanja potpunog točnog i činjeničnog stanja. Potrebno je uzeti u obzir da se sve radnje odvijaju sporije nego uobičajeno uslijed epidemiološke situacije i reorganizacije rada'', rečeno je za Bljesak.info iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Podsjetimo, platforma pod nazivom ''Školarac'', koja je jedan dio digitalne transforme u obrazovanju prestala je s radom 1. studenog, jer Ministarstvo obrazovanja i Sveučilište u Mostaru nisu potpisali ugovor, kako bi se ovakav program legalno koristio u školama.

Digitalizacija nastave, zapravo ne bi trebala ni biti sporna, ali s obzirom da se za vrijeme pandemije koronavirusa ''preko noći'' pokušala ''digitalizirati'' nastava, što je proces koji iziskuje puno više vremena i testiranja, nastao je pravi kaos, jer su stvari krenule bez potpisa ''crno na bijelo'', a nastava na daljinu se vratila na viber i društvene mreže.

 ''Djeca i svi nastavnici nemaju pristup Školarcu od 1.11.2020. jer nije napravljena E-matica. E-matica nije napravljena jer su roditelji protiv dijeljena podataka djece (JMBG) i jer ministarstvo nije potpisalo sporazum sa Sveučilištem. Kako Sveučilište inzistira na E-matici, zabranjen je pristup Školarcu dok se ne napravi E-matica'', nalazi se u poruci koju su roditelji početkom mjeseca dobili od škola.

Podsjetimo, roditelji su ranije i javno i preko institucija tražili odgovore zašto se traži svi ovi podaci.

Inače, koordinatori koje je odredila škola da unose podatke učenika, roditelja i djelatnika škola za digitalnu platformu po hrvatskom planu u programu najavljivali su da će stati s radom, jer su od županijskog Ministarstva obrazovanja početkom prošlog mjeseca dobili mail da njihov posao nema zakonsku osnovu.

U e-mailu kojeg su koordinatori dobili početkom prošlog mjeseca između ostalog navedeno je ''da zbog upućenih prijava roditelja vezanih za slanje od strane više osnovnih i srednjih škola na području županije, obrazaca za prikupljanje osobnih podataka djece i roditelja čija je svrha uspostava e-matica, e-dnevnika i dodjela električnog identiteta, a koja podrazumijeva i prosljeđivanje osobnih podataka trećoj strani, upozoravamo odgovorne osobe u školama da ovakve aktivnosti nemaju zakonski temelj jer nisu uređene važećim propisima koji reguliraju obrazovanje u našoj županiji, niti je Ministarstvo, a što je obvezno kod provedbe bilo kakvih projekata ili aktivnosti u školama dalo bilo kakvu suglasnost niti je donijelo odluku za provođenjem ovakvih aktivnosti''.

Ideja digitalizacije kako kaže jedan koordinator za Bljesak.info je super ideja, i nešto prema čemu bi se trebalo ići, ali ne na ovaj i ovakav način, gdje se propitkuje zakonitost njihovog rada.

Kopirati
Drag cursor here to close