Zahtjev za sastankom

Hoće li ih ministar čuti? Još jedan poziv roditelja na razgovor

''Ovim putem šaljemo Zahtjev za sastankom na kojem želimo prezentirati probleme s kojima se roditelji susreću, nelogičnosti i manjkavosti u propisanim Instrukcijama i drugim aktima'', rekli su roditelji
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 09. 2020. u 13:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji okupljenu oko Udruge Naša djeca su danas, opet, po tko zna koji put pozvali nadležbe, posebice Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta u HNŽ-u na razgovor.

Poziv je upućen Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, na ruke premijeru Nevenku Hercegu, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a na ruke ministru Rašid Hadžović, Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a odnosno ministru Goranu Opsenica, Nerminu Avdiću direktoru Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Direktorici Pedagoškog zavoda Enisi Gološ, ravnatelju Zavoda za školstvo Željku Ćoriću, te Slavku Laušu, predsjedniku Sindikata osnovnog obrazovanja.

Peticija i zahtjevi

U svom pozivu, iz Udruge navode kako je u ponedjeljak, 14. 9. 2020. godine, Udruga roditelja Naša djeca 2014 organizirala je prosvjednu šetnju pod sloganom ''SOCIJALIZACIJA, NE EKRANIZACIJA'', na kojoj je više stotina roditelja dalo podršku Udruzi. Tijekom prosvjeda više od 600 roditelja potpisalo je Peticiju i na taj način podržalo zahtjeve Udruge i to:

  • online nastava isključivo u slučaju opće karantene
  • izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu.
  • mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu
  • obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom
  • ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica
  • ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta

Udruga je 31. 8. 2020. godine uputila i Javni poziv za sastanak Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a kao i ostalim relevantnim institucijama u Županiji kako bi otvorila dijalog s ciljem što bolje i kvalitetnije organizacije nastave u ovoj školskoj godini.

''Pozivu na sastanak, održanom 9. 9. 2020. godine, odazvali su se predstavnici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Sindikata učitelja HNŽ-a, Zavoda za školstvo, Dječjih vrtića „Mostar“ i Ombudsmana za ljudska prava, ali nažalost ne i predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a. Tijekom sastanka ustanovljeno je da postoji nerazumijevanja između propisanih epidemioloških preporuke i njihove primjene u Smjernicama Ministarstva, a time i u samim školama te da je zajednički sastanak po tom pitanju nužan. Stoga je navedeni prosvjed bio održan kao reakcija na 'šutnju' Ministarstva i prvi tjedan nastave u ovoj školskoj godini'', navode roditelji u ponovnom pozivu ministru.

Žele prezentirati probleme

Nakon tri tjedna izvođenja nastave i mnogobrojnih kontakata s roditeljima, dodaju da su uočili niz kontradiktornosti i nelogičnosti u mjerama, te na iste žele ukazati kako bi, zajedno s Ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama, NAŠOJ DJECI omogućili što kvalitetnije obrazovanje te njih, učitelje i nastavnike, a u krajnjoj liniji i cijele obitelji, što manje opteretili u nastavnom procesu.

''Stoga Vama, kao odgovornim osobama u Vašim institucijama, a ključnima za donošenje odluka koje se odnose na NAŠU DJECU, ovim putem šaljemo Zahtjev za sastankom na kojem želimo prezentirati probleme s kojima se roditelji susreću, nelogičnosti i manjkavosti u propisanim Instrukcijama i drugim aktima. Na kraju, a možda i najvažnije, želimo započeti dijalog ponajprije između roditelja i Ministarstva, ali uz nužno prisustvo i suradnju svih pozvanih institucija, kako bi kvalitetno mogli odgovoriti na izazove i probleme koji se tiču nastavnog procesa u ovoj školskoj godini.  Nadamo se da ste prepoznali naše iskrene i dobre namjere te da će te udovoljiti našem Zahtjevu kako bi kroz međusobnu suradnju i razumijevanje, u najboljem interesu NAŠE DJECE, donijeli odluke i smjernice o načinu odvijanja školskog obrazovanja'', poručili u roditelji iz Udruge u novom pozivu nadležnima.

Podrška Sindikata

Podsjetimo, angažman roditelja prokomentirao je za Bljesak.info i Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u HNŽ-u.

''Roditelji su se angažirali i žalosno je što od prvog dana nisu uključeni u sva događanja. Ako kažemo da je roditelj partner moraju biti uključeni i nitko više ne može pomoći voljeti i željeti svome djetetu, kao što to roditelj može i želi'', kazao je Lauš, dodajući kako što se tiče sindikata u potpunosti podržavaju roditelje i bit će na strani roditelja.

Još jednom je apelirao na ljude iz Vlade HNŽ-a da prime roditelje i saslušaju ih jer se moraju roditelji uvažavati.

''Velika je greška što se roditelji ne prime i ne saslušaju, jer imaju dosta stvari koje bi se dobro mogle iskoristiti. Opet apeliram roditelje se mora uvažavati, a vjerujem da ne bi bilo ni prosvjeda ni bilo čega da su se roditelji saslušali. Ne mora se prihvatiti sve što roditelji traže, ali u razgovoru bi se došlo do dobrog rješenja, zato roditelje uključiti u razgovore pod svaku cijenu'', kazao je Lauš dodajući ''što bi mi bez roditelja, što bi bez djece''.

Podrška OSCE-a

Podrška iz OSCE-a Podsjetimo i misija OSCE-a u BiH je poručila u razgovoru s roditeljima iz Udruge Naša djeca, da se roditelji trebaju saslušati. ''Misija OSCEa daje punu podršku Udruzi roditelja Naša djeca 2014. i njenom nastojanju na izazivanju pozitivnih promjena u obrazovanju'', navodi se na Facebook stranici Udruge roditelja Naša djeca 2014. koji su početkom školske godine razgovarali s predstavnicima OSCE-a u BiH o nezadovoljstvu roditelja organiziranom nastavom na početku nove školske godine u Mostaru.

U OSCE-u su naglasili nužnost prihvaćanja roditelja kao neizostavnog partnera u radu Ministarstva obrazovanja i drugih nadležnih tijela u HNŽ-u i uspostavljanja otvorenog dijaloga sa svim zainteresiranim stranama u školstvu.

Valja podsjetiti da je ova Udruga prije početka nastave slala Ministarstvu obrazovanja, Zavodu za javno zdravstvo i Kriznom stožeru brojna pitanja vezana za nelogičnosti oko početka nastave, ali nisu dobivali odgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close