Nove nadležnosti

Je li odzvonilo sistematskim pregledima za osnovce u Mostaru?

U standardima i normativima definiralo se da sistematski pregledi školske djece spadaju u red sekundarne zdravstvene zaštite i da ih obavljaju županijski Zavodi za javno zdravstvo.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 10. 2018. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sistematski pregledi, koji se u Gradu Mostaru odvijaju za učenike prvih, trećih, petih i sedmih razreda, od sljedeće godine preći će u nadležnost Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, potvrđeno je portalu Bljesak.info

No, iz Doma zdravlja Mostar navode kako to nije dobro rješenje te će se, ako uopće i budu održani, kvaliteta ovih pregleda znatno umanjiti.

''Za razliku od dosadašnje regulative, u novousvojenoj je određeno da Zavod za javno zdravstvo županije organizira preventivne preglede te će se ova izmjena odraziti loše jer se dosadašnja praksa, koja je bila ustaljena, a po kojoj je Grad Mostar u suradnji s Domovima zdravlja, organizirao preglede školske djece, pokazala dobrom. Ovu izmjenu ne prati ostala regulativa. Zavod za javno zdravstvo nema uvjete za to, nemaju niti ljudstvo, niti druge kapacitete koje su za to potrebni. Također, kvaliteta tog posla će se znatno umanjiti jer će to preuzeti netko tko ne bi trebao biti u tome nadležan. Zavodi za javno zdravstvo rade deratizacije, brinu se o ispravnosti vode, zraka i slične poslove'', govori za Bljesak.info Berislav Božić pomoćnik ravnatelja za ekonomska i pravna pitanja Doma zdravlja Mostar.

Na dugu štapu

Zavodi se financiraju iz županijskog proračuna, a kako govori Božić, trenutno uopće nema te stavke u proračunu što dovodi pod znake upitnika održavanje sistematskih pregleda u sljedećoj godini.

''Proračunske stavke trenutno nema. Sad bi Županija to trebala evidentirati kao problem, te kod projekcije proračuna staviti tu stavku unutar proračuna za Zavod za javno zdravstvo te im doznačiti sredstva iz kojih bi oni to tek trebali početi organizirati cijeli proces, što je na vrlo dugu štapu. S toga, vjerujem da se za sljedeću godinu pregledi neće provoditi, osim ako ne budu nešto izuzetno organizacijski pripremili, u što sumnjam'', govori Božić te dodaje kako su na ovaj problem već ranije iz Doma zdravlja upozorili Zavod i Službu za školstvo Grada Mostara.

Iz Zavoda za javno zdravstvo nam potvrđuju kako ''u skladu s Naredbom o izmjenama i dopunama naredbe o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH, koja je objavljene u 'Službenim novinama Federacije BiH' 19/07/2018 godine a trebala bi se primjenjivati od 01/01/2019 godine, Zavod za javno zdravstvo županije bi trebao organizirati preventivne preglede školske djece''.

Grad brine za svoje

''Dosadašnja praksa je bila da su preventivni pregledi školske djece bili obavljani samo u općinama koje su za tu svrhu izdvojile sredstva. To i jeste razlog da u mnogim općinama preventivni pregledi školske djece nisu redovno ili nikako obavljani. U Naredbi je precizirano koje preventivne preglede treba obaviti, mjesto obavljanja pregleda, broj i sastav timova koje treba formirati i neophodna sredstva koje treba osigurati o čemu smo obavijestili nadležne institucije'', rekli su iz Zavoda ja javno zdravstvo za Bljesak.info.

Navode iz Dom zdravlja Mostar, o upitnosti održivosti ovih pregleda, nisu komentirali. Iz Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara smo također dobili potvrdu kako je cijeli postupak prebačen na Zavod za javno zdravstvo no i informaciju kako je Grad raspisao Javnu nabavku za sistematske liječničke preglede za 2019. godinu.

''Grad Mostar će raspisati Javnu nabavku za sistematske liječničke preglede učenika prvih, trećih, petih, sedmih i devetih razreda za 2019.godinu. To će biti nabavka za dvije godine jer smo tako dužni po zakonu provesti. Mi idemo ka tome da se ti pregledi ne ukinu, to nisu neki veliki financijski izdaci te će do kraja ove godine nabavka za 2019. godinu biti provedena'', rekao je za Bljesak.info Ibrahim Kašić iz Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara te iskanuo kako se Grad nastoji brinuti za svoje stanovnike.

Kašić je istaknuo kako su trenutno u tijeku pregovori sa Zavodom za javno zdravstvo te se radi na tome da ovi pregledi i sljedećih godina budu provođeni.


Iz Doma zdravlja Mostar naglašavaju kako druga mjesta u županiji, Čitluk, Čapljina, Jablanica…nisu imali organizirane preglede školske djece, te da su oni zainteresirani da i dalje rade ove poslove, prvenstveno radi interesa školske djece, te ''zato jer je to dosada išlo uhodano i organizirano i to jeste njihov posao''.

Zavod umjesto Grada

''Predlagali smo direktoru Zavoda za javno zdravstvo, dr. Nerminu Avdiću, da umjesto Grada Mostara ugovorna strana bude Zavod za javno zdravstvo a da to opet rade Domovi zdravlja, međutim on nije bio zainteresiran'', govore iz Doma zdravlja te dodaju kako su preostali pregledi koji se odnose na školsku 2017. i 2018. godinu u tijeku, te bi trebali biti završeni u ovom mjesecu.

Hoće li ti pregledi biti i posljednji za učenike osnovnih škola u Mostaru, ostaje za vidjeti.

Podsjećamo, sistematski pregledi se u Gradu Mostaru odvijaju za učenike prvih, trećih i petih i sedmih razreda te oni obuhvaćaju fizikalne pretrage po organskim sistemima, izometrijske mjere, preglede vida i sluha, skeleta, krvne slike, ŠUK-a, urina na bjelančevine, stomatološki pregled zuba i usta, te ekg-pregled.

 

Kopirati
Drag cursor here to close