Antikorupcija

Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije

Mladi u Sarajevu i Banja Luci poručili: Zaslužujemo više
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 12. 2017. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije

Akcijama održanim danas u Sarajevu i Banja Luci mladi iz nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini poručili su da bh. građani zaslužuju bolji život

Na današnji dan kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije okupili su se mladi iz Sarajeva, Višegrada, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Prijedora, Zenice i drugih bh. gradova kako bi zajedno ukazali na to da korupcija negativno utiče na sve aspekte njihovog života i da od bh. vlasti očekuju da konačno poduzmu odlučnije korake u borbi protiv ovog problema.

''Dok mladi u Europi razmišljaju o tome gdje će provesti praznike ili godišnji odmor, mi o takvim stvarima možemo samo maštati. Većina nas je nezaposlena a i oni koji rade teško da sebi mogu sami osigurati egzistenciju. Korupcija u zemlji je sveprisutna i ogleda se u svim oblastima pa i onim koje su nas mlade najvažnije: obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju...'', kazao je Vladimir Pejičić, jedan od sudionika današnje akcije.

Amela Sirovina, koordinatorica Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma koje je suorganizator današnje akcije istaknula je kako su upravo mladi oni od kojih se očekuje da preuzmu aktivniju ulogu u borbi protiv korupcije.

''Kroz naše aktivnosti već godinama radimo na tome da mlade sa jedne strane educiramo o tome što je korupcija, gdje se ona sve pojavljuje, kako da je prepoznaju i kako da reagiraju ako se susretnu sa koruptivnim ponašanjem. Sa druge strane, nastojimo kod njih probuditi aktivistički duh, usmjeriti ih jedne na druge, kreirati veze i mreže koje će omogućiti da se njihov glas bolje čuje. Današnji događaj najbolji je pokazatelj da mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, bez obzira na to iz kojeg njenog dijela dolaze, imaju zajednički problem i da je zapravo korupcija ono što onemogućava bolji život za sve njih'', kazala je Sirovina.

Današnji događaj organiziran je u okviru projekta Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije: Znanje In, korupcija Out koji zajednički provode udruženja Medijske inicijative i Centar za razvoj omladinskog aktivizma uz podrška UN-ovog Fonda za demokraciju.

Kopirati
Drag cursor here to close