Rezultati istraživanja

Samo 10 posto škola u FBiH sigurno

Zabrinjavajući rezultati ispitivanja kapaciteta za smanjenje rizika u osnovnim i srednjim školama u F BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 10. 2017. u 08:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, organizacija World Vision predstavila je preliminarne rezultate ispitivanja kapaciteta za smanjenje rizika u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu.

Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Republičke uprave civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite, lokalnih službi civilne zaštite, županijskih ministarstva obrazovanja, pedagoških zavoda, škola, Save the Childrena i UNICEF-a, institucija koje su sudjelovale u pripremi i provođenju istraživanja.

 Istraživanje je provedeno u sklopu projekta ''Sigurne škole u BiH – Škole skrojene za sigurno djetinjstvo'' koji financira Njemačka koalicija za pomoć i World Vision.

Cilj je projekta da pruži podršku osnovnim i srednjim školama u razvijanju školskih planova za postupanje u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa kako bi se unaprijedili školski kapaciteti.

Preliminarni rezultati istraživanja uključivali su podatke dobivene iz 725 osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH i Brčko distrikta i pokazali su da je svega 10 posto škola, uvjetno rečeno, sigurno.

Detaljni pregled završnih rezultata istraživanja bit će predstavljeni javnosti u studenome ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close