Istraga otkrila

Više od 100 kupaca lažnih diploma

Istraga otkrila više od 100 kupaca lažnih diploma
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 10. 2020. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga Tužiteljstva USŽ o lažnim diplomama, kojom su obuhvaćene tri ustanove za obrazovanje odraslih iz ove županije, otkrila je do sada više od stotinu osoba koje su kupile takve diplome.

U ovoj pravosudnoj ustanovi ističu kako se u ovome trenutku istraga vodi protiv ukupno 72 osobe s tendencijom da se ovaj broj poveća kako istraga bude odmicala.
"Tužiteljstvo USŽ je do sada analiziralo zaista obujnu dokumentaciju i istraga u ovome slučaju još traje. Do sada su otkrivene brojne zakonske nepravilnosti", kazala je Irena Čavkić Marjanović, glasnogovornica Tužiteljstva USŽ.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić navodi kako je provjerama obuhvaćeno preko 5.000 predmeta u ustanovama "Vita plus" i Visoka međunarodna škola u Cazinu, dok je u ustanovi "Multilingua" u Sanskom Mostu ovo ministarstvo do sada poništilo 30 diploma.  Prema njegovim riječima, zbog brojnih anomalija i zloupotreba u ovoj oblasti, pristupilo se donošenju novog Zakona o obrazovanju odraslih USŽ.

"Kroz taj zakon koji uskoro treba da bude usvojen omogućit će se bolja kontrola i rad ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih. Jedna od novina je uvođenje elektronske evidencije svih polaznika takvih ustanova kako bi se pratilo njihovo obrazovanje", naveo je Omerdić.

U agencijama koje se bave zapošljavanjem građana BiH u inozemstvu navode kako su afere s lažnim diplomama uzrokovale velike probleme, pa čak i onima koji su na legalan način i redovnim putem završili obrazovanje.

 "Njemački poslodavci sada poklanjaju mnogo veću pažnju kada zapošljavaju naše građane i provjeravaju njihove diplome. Recimo, jedan od aktualnih problema, kada je u pitanju zanimanje medicinskog tehničara, jeste taj što se kroz praksu vidjelo da su naši ljudi za godinu dana završavali četverogodišnje škole i da nemaju dovoljan broj sati koje propisuje njemačko zakonodavstvo", kaže Amanda Kadirić, predstavnica jedne od spomenutih agencija.

Kada je riječ o lažnim diplomama, Tužiteljstvo USŽ u predmetu "Pero" provodi istragu protiv spomenutih privatnih škola iz Cazina, a u sklopu istrage ranije je privedeno više odgovornih osoba. Njima se stavlja na teret da su bili dio organizirane grupe koja se bavila nezakonitim izdavanjem certifikata, osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih diploma, te da su na takav način stekli višemilijunsku korist i oštetili budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza.

Nakon velikog broja registriranih neregularnosti, Ministarstvo obrazovanja USŽ je krajem prošle godine zabranilo rad ovih ustanova. Također, rad je zabranjen i Centru za obrazovanje odraslih "Multilingua" u Sanskom Mostu na period od tri godine nakon što je otkrivena afera o lažnoj diplomi koju su izdali. U ovome predmetu počelo je i suđenje odgovornim osobama iz te ustanove pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu.

Kopirati
Drag cursor here to close