HNŽ

Isti studenti na dva popisa za stipendije?!

U županijskom natječaju za dodjelu stipendije stoji da osobe koje se prijavljuju, između ostalog, nemaju bespovratnu financijsku pomoć Ministarstva ili drugog davatelja (iz sredstava proračuna i izvanproračunskih fondova bilo koje razine vlasti u BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 01. 2019. u 12:27 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak je objavilo, a u petak potpisalo ugovore sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju od tog ministarstva, a na našu redakciju stigle su pritužbe kako su određeni studenti pravo stipendije ostvarili i kod drugih davatelja stipendija.

Naime,  u županijskom natječaju za dodjelu stipendije stoji da osobe koje se prijavljuju, između ostalog, nemaju bespovratnu financijsku pomoć Ministarstva ili drugog davatelja (iz sredstava proračuna i izvanproračunskih fondova bilo koje razine vlasti u BiH, javnih poduzeća, ili javnih ustanova) za što je potrebno dostaviti ovjerenu izjavu.

''U objavljenom natječaju, a u okviru naputka tko može sudjelovati, je jasno navedeno da studenti moraju dostaviti izjavu da iz nekog drugog izvora ne primaju stipendiju, bilo da je izvor proračunu, neke druge jedinice lokalne samouprave i grada, neke udruge ili neke tvrtke. Oni takvu izjavu dostavljaju uz dodatnu dokumentaciju s kojom se prijavljuje'', rekao je za Bljesak.info iz Vlade HNŽ-a, Pero Pavlović.

Pavlović pojašnjava da, čim se raspiše natječaj, zatraže podaci od općina i Grada o primateljima njihovih stipendija.

''Istodobno kada se raspiše natječaj za dodjelu stipendija, ministarstvo svim jedinicama lokalne samouprave i Gradu Mostaru, dostavi dopis u kojemu zatraži da ih upoznaju tko sve iz njihovih proračuna primaju stipendiju kako bi se pri odabiru kandidata ti popisi mogli usporediti s onima koji su se prijavili na ovaj natječaj. Ako se dogodi da ima takvih osoba, onda te osobe nemaju pravo za ostvarivanje stipendije, osim ako se sami izjasne da odustanu od jedne, a žele druge'', rekao je Pavlović.

Na našu redakciju stiglo je pismo čitateljice gdje je student, prema njezinim navodima, ostvario stipendiju kao osoba s prijavljenim boravkom u Jablanici ali i u Mostaru. Iz Vlade tvrde kako je na savjesti studenta hoće li on ''uzeti'' obje stipendije i time uskratiti potrebitijem studentu.

''Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ poziva sve građane da ako imaju relevantnih saznanja da se krši naputak i pravilo natječaja, da to prijavi ministarstvu, ministarstvo će izvršiti uvid na temelju takve prijave i postupiti sukladno zakonom'', rekao je za Bljesak.info Pavlović.

Također, iz ministarstva pozivaju da građani koji imaju saznanja o manipulaciji podacima prijave, da to prijave i drugim institucijama.

Ako se prima stipendija iz nekih nevladinih organizacija i fondacija ili privatnog sektora, prema Pavlovićevim riječima, ''ministarstvo nema mehanizme da utvrdi prima li netko ili ne prima stipendiju iz nekog privatnog sektora, pa je tu jedino moguće ponašati se da se poštuje i uvažava izjava koju student potpiše''.

Uvidom u popise Grada Mostara i Vlade HNŽ-a uvjerili smo se kako je na popisu čak 51 student zabilježen za obje stipendije.

Kopirati
Drag cursor here to close