Akademska zajednica

INZ epidemiološke preporuke za sigurno održavanje ispita na sveučilištima

''Zato je od neprocjenjive važnosti urediti način ulaska i boravka u prostoru sveučilišta, na taj način da ne dođe do prodora koronavirusa Covid-19 na sveučilište''
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 06. 2020. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, na osnovu aktualne epidemiološke situacije, te novih preporuka Federalnog stožera civilne zaštite, izradio procedure za početak rada i održavanje ispita na sveučilištima..

Procedure, detaljno opisane u dokumentu sa prilozima, ilustracijama i potrebnim upitnicima/dokumentima, dostupne su svim sličnim ustanovama u BiH, putem web stranice Instituta inz.ba, a po službenoj dužnosti su upućene Univerzitetu Zenica.

Sve potrebne instrukcije

''Vodič za unapređenje sigurnosti je namijenjen zaposlenicima sveučilišta, ali i studentima. Prema najavama sa sveučilišta, ispiti će se obavljati uživo, dakle ne kao nastava - online. Zato je od neprocjenjive važnosti urediti način ulaska i boravka u prostoru sveučilišta, na taj način da ne dođe do prodora koronavirusa Covid-19 na sveučilište, kaže doc.dr. Nino Hasanica iz Kriznog stožera za zdravstveno-odgojne aktivnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

U opširnom dokumentu se govori o potrebnim biosigurnosnim mjerama, potrebi formiranja opeartivnog Kriznog tima, određivanju rizičnih točki u objektu sveučilišta/fakulteta, pojedinim segmentima strateškog djelovanja uprave, ali i generalnoj organizaciji rada takve ustanove u vremenu pandemije ili epidemije, navode iz INZ.

Detaljno su opisani načini organizacije rada, ograničenja ulaska, izrada i postavljanje dez-barijera za ruke/noge, procedure ulaska, određivanje rizičnih momenata, postupanja u slučaju pojave bolesti, mjerenja temperature, ali i organizacija rada unutar sveučilišta, kretanja i ograničenja kretanja, ulazak trećih osoba....

''Jedan od bitnih poteza su i liste kontakata svakog zaposlenika, koje bi, u slučaju nečijeg obolijevanja, značajno pomogle u identifikaciji mogućih zaraženih'', ističe Hasanica.

Tako su ukratko date preporuke o održavanju pismenih i usmenih ispita, ulaska u prostorije, ali i prijavljivanje neopravdanog i sumnjivog odlaska. INZ je sačinio i niz tabela, grafika i predložaka, koji mogu koristiti svakom fakultetu ili univerzitetu.

Preporuke su dostupne na ovom LINKU.

Online svi setovi potrebnih dokumenata o zaštiti

INZ je ranije sačinio i objavio besplatna izdanja Vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke umirovljenicima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji, kao i Vodič za ortganizaciju rada u predškolskim ustanovama.

Na web stranici Instituta inz.ba građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave poduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i kronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom.

''Panika nije rješenje, oprez jeste, zato je neophodno da se svaki građanin informira i usvoji potrebna znanja kako zaštititi sebe i druge u javnom prostoru'', poručuju iz INZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close