Upitnik

Roditelji u ZHŽ-u bijesni na ministricu Mikulić

Tražiti osobne podatke od roditelja u upitniku je, navode iz Inicijative, elementarno neznanje koje se kosi i sa zakonom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 04. 2021. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dana 19.4.2021.g. u poslijepodnevnim satima putem SMS poruke na mobilne telefone roditelja djece iz osnovnih i srednjih škola ŽZH stigao je upitnik poslan od Ministarstva obrazovanja znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, kojeg su proslijedili djelatnici škola na teritoriju naše Županije.

Da nije žalosno bilo bi smiješno, prvo je što svakome ozbiljnom čovjeku koji pročita spomenuti upitnik odmah padne na pamet'', poručuje Inicijativa roditelja u ZHŽ-u. 

Kako roditelji navode u priopćenju, upitnik je potpuno izvan svakog tajminga jer dolazi u trenutku kao da su ''oni koji su ga pisali spavali ne jedan, nego dva zimska sna i sada u nekoj vrsti bunila reagiraju jer su se dosjetili da bi svoj totalni neuspjeh i debakl od promašene školske godine trebali možda prebaciti i na neke druge kako bi njihova krivica bila umanjena''.

''Što se stručnosti upitnika tiče u oči odmah upada da ga je pisala osoba koja je svoju naobrazbu stekla u čuvenoj Ševinoj školi od čijih kadrova vrvi i Ministarstvo obrazovanja ŽZH i Zavod za obrazovanje ŽZH, a pitanja i sugestivni odgovori koji se tu nikako ne bi smjeli naći su toliko prozirni da je to sramotno'', poručuju iz Inicijative. 

Kad su roditelji od samoga početk ove, kako je nazivaju, nezaboravne školske godine koja će ostati u povijesti školovanja upamćena kao promašena i izgubljena, doslovno, ističu, vapili da ih se tretira kao ljude čiji bi se glas najprije trebao čuti, razumijevanja od strane sada već 'čuvene' ministrice Ružice Mikulić, kao niti ravnatelja nije bilo, naveli su.

''Više puta na naše zahtjeve da nas primi da kažemo što mislimo od ministrice Mikulić i njezinog okruženja nije bilo apsolutno nikakvog odgovora, a to su već odlike primitivizma, a ne obrazovanih ljudi. Bili smo tretirani kao neprijatelji, rušitelji obrazovanja i struke, u jednom trenutku i kao sekta koja se ne uklapa u moderne i ''jedino moguće načine'' obrazovanja . A vrijeme se još jednom neumoljivo pokazalo kao najbolji sudac i dalo nam za pravo da su naša nastojanja i uloženi trud ipak dočekala svojih pet minuta istine'', poručili su.

Tražiti osobne podatke od roditelja u upitniku je, navode iz Inicijative, elementarno neznanje koje se kosi i sa zakonom, a nešto više od mjesec dana prije kraja školske godine pitati roditelje na koji bi se način trebala izvoditi nastava je čisto ruganje i podcjenjivanje onih koji su djetetovi prvi i glavni učitelji i odgajatelji, poručuju.

''Ozbiljna institucija kao što bi trebalo biti (a nije) Ministarstvo obrazovanja Županije Zapadnohercegovačke takvu vrstu upitnika treba raditi u neko drugo prikladnije vrijeme koje za istinsku struku nije nikakav problem, ali za one nadobudne stranačke kadrove je očito nepremostiva prepreka što su i ovom prilikom zorno pokazali.

Vaš nastavni plan i program koji također spominjete u upitniku, ali na nekom perifernom mjestu, što opet govori o autoru upitnika, je također 'kula od karata', jer jednostavno nije rezultat rada struke, nego nekih interesnih skupina koje su potpuno zalutale u školstvo'', naveli su.

Dokaz za ovo što govorimo se nalazi i u dječjim udžbenicima i u izboru školske lektire, naglasili su.

Roditelji okupljeni oko Inicijative smatraju kako je upitnik potpuno apsurdan, jer smatraju kako služi samo kao paravan odluci ministarstva koja je već donesena.

''O rezultatima ankete će te odlučiti kako želite, a zna se i kako, jer ionako ti isti rezultati neće biti dostupni javnosti nego isključivo vama i rezultate će te prikazati kako vam bude odgovaralo. E pa kad je tako izvolite završiti školsku godinu kako ste i naumili ali bez našega blagoslova. Vi ste se za najprizemnije interese, ne uvažavajući pri tome nas roditelje, prodali interesnim skupinama i vladarima iz sjene, dirnuli ste pri tom u djecu bez osjećaja za njihovo dobro i sada je vidljivo da je vaš projekat potpuni promašaj, ali na žalost onih kojima ste uzeli dio djetinjstva i sazrijevanja na prizeman način'', naveli su.

''Vaš način naobrazbe djece se sveo na poštanski ured i dopisivanje, a to htjeli priznati ili ne je potpuno promašen način. Nas roditelje ste potpuno podcijenili kao da smo mi sami neprijatelji svoje djece, a to ne može biti i za to će te biti odgovorni prije svega pred Bogom, a onda i pred djecom koju ste oštetili i unazadili vašim „stručnim odlukama“'', istaknuto je. 

Kopirati
Drag cursor here to close