Info sesija

Lokalnim zajednicama po 200.000 KM za poboljšanje zdravlja

Cilj spomenutog projekta je potpora smanjenu faktora rizika za zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti kroz unaprjeđenje kontrole upotrebe duhana i alkohola
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 10. 2018. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak održana info sesija o dodjeli malih grantova u sklopu projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH" (RHRF-Reducing Health Risk Factors). 

Cilj spomenutog projekta je potpora smanjenu faktora rizika za zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti kroz unaprjeđenje kontrole upotrebe duhana i alkohola te programa ishrane i fizičke aktivnosti u četiri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini: Doboj, Zvornik, Mostar i Zenica. 

Po riječima dr. Vildane Doder, pomoćnice ministra za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu zdravstva, lokalne vlasti u suradnji sa širom partnerskom mrežom (vladinih i nevladinih organizacija i javnih ustanova) provodit će projekt u četiri pravca: putem zagovaranja, mobilizacije zajednice, edukacije/intervencije i monitoringa i evaluacije. 

Današnja info sesija bila je usmjerena ka predstavnicima nevladinih organizacija i javnih ustanova, odnosno svima koji su usmjereni ka promoviranju zdravlja ljudi, kako bi spremno dočekali javni poziv za dodjelu grantova Federalnog ministarstva zdravstva koji će biti raspisan u studenom. 

''Provodit će se akcije na definiranim faktorima rizika: ishrani, fizičkoj aktivnosti, pušenju, upotrebi alkohola, a radit će se s ciljnim grupama: djecom i omladinom, roditeljima, prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, lokalnom vladom i administracijom'', kazala je dr. Doder. 

Dodala je kako će svaka lokalna zajednica dobit će po 200.000 maraka za dodjelu namjenskih sredstava za one aplikante koji budu ispunili određene kriterije i koji ponude kvalitetan program koji će pomoći mobilizaciji zajednice. 

Projekt financira švicarska vlada putem Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC), u partnerstvu sa Svjetskom bankom. 

Projekt su pripremili tijekom 2016./2017. entitetska ministarstva zdravstva u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Svjetskom bankom. 

Kopirati
Drag cursor here to close