Ovo su razlozi štrajka

HNŽ: Osnovne škole najavile štrajk, srednje još ne znaju

Osnovne škole u HNŽ-u idu u štrajk
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 02. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovne škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavile su štrajk upozorenja.

Za Bljesak.info ovu informaciju potvrdio je Omer Tipura predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNŽ-a.

''Na zadnjem sastanku koji smo imali odlučili smo da idemo u štrajk upozorenja, koji bi trebao biti 11. veljače,  prvi sat prve i druge smjene. Proveli smo anketu po školama, a po svim informacijama većina je za to da idemo u štrajk'', kazao je Tipura.

Glavni razlog štrajka je kaže, nepovećanje koeficijenta.

''Tijekom potpisivanja kolektivnog ugovora, kada se pregovaralo o povećanju plaće, tražili smo da nam se poveća koeficijent, no povećana je osnovica, a koeficijent je ostao isti. Također, jedan od razloga je isplata pravosudnih presuda ne ide planiranim tempom. Nastavnici iz nekih škola su dobili, neki ne, neki koji ne bi trebali imaju prednost… Još jedan od razloga ovog štrajka upozorenja je i (ne)donošenje pedagoških standarda'', pojasnio nam je Tipura.

Predsjednik Sindikata osnovnih škola u HNŽ-u Slavko Lauš ranije je za medije rekao da će sve detalje reći na konferenciji za medije koja će se održati u četvrtak 7. veljače u 11 sati u prostorijama Unije sindikata.

  / Priopćenje Sindikata

Josip Milić predsjednik Sindikata srednjih škola rekao je za Bljesak.info kako srednje škole još uvijek nemaju informacije o štrajku, te da će idući tjedan nakon sastanka odlučiti o tome i izaći u javnost.

''Naš kolektivni ugovor istječe 20. veljače, kada planiramo početak novih pregovora s Vladom HNŽ-a'', kratko je dodao Milić, ne želeći prejudicirati informacije o štrajku.

Iz Vlade HNŽ-a su nam rekli kako će se po ovom pitanju danas obratiti javnosti putem priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close