Tko će ostati u zemlji?

HNŽ: Obitelji odlaze, učenika sve manje

''Uzroke treba tražiti u odlasku cijelih obitelji u europske zemlje radi nedostatka posla, a i sam pad nataliteta. Ovo vrijedi za cijeli prostor BiH''
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 07. 2020. u 11:15 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj upisanih učenika u prve razrede Srednjih škola na području HNŽ-a se postupno ali sigurno smanjuje. To je trend koji traje već duži niz godina a ove godine mnogo manje od očekivanog broja upisale su Gimnazije i pojedine strukovne škole u ovoj županiji.

U školskoj 2019./20. godini, u prvi razred osnovnih škola HNŽ-a upisano je 1.998 učenika, dok taj broj za godinu 2020./21. iznosi 1.787 – što je 211 učenika manje.

Siguran odlazak u europske zemlje

''Uzroke treba tražiti u odlasku cijelih obitelji u europske zemlje radi nedostatka posla, a i sam pad nataliteta. Ovo vrijedi za cijeli prostor BiH'', kazao je u razgovoru za Bljesak.info Zoran Landeka, ravnatelj Srednje prometne škole Mostar i predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola u HNŽ-u koje nastavu izvode na nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Najviše učenika u školskoj 2020./21. godini je upisano u medicinskoj, elektro i građevinskoj struci. Odgovor zašto je to tako, je čini se prilično jednostavan i jasan.

''Razlozi se mogu iščitati što učenici i njihovi roditelji odmah razmišljaju što nakon završene srednje škole, kako do posla doći ili studiranja koje može pomoći kod budućeg zaposlenja ili sigurnog odlaska u druge zemlje'', dodao je Landeka za Bljesak.info.

Kuhar i frizer poželjna zanimanja

U prve razrede školske 2020./21. u Srednju turističko-ugostiteljsku školu Mostar upisano je ukupno 59 učenika. Ravnatelj ove srednje škole, Perkan Pervan ističe kako je škola popunila sve u maksimalnom kapacitetu na prvom upisnom roku.

''Najveći je broj upisanih učenika je za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar, nutricionist-tehničar i kuhar'', kazao je Pervan za Bljesak.

On je dodao i kako je ''drugi upisni rok otvoren samo za učenike s poteškoćama u razvoju koji se upisuju po uputnici Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalni rad.''

Obzirom da je prostor HNŽ-a vrlo zanimljivo turističko područje, te da se ugostitelji često žale na nedovoljan broj educiranog kadra u ovoj branši, te potrebu za kvalitetnim kuharima, konobarima, frizerima, kozmetičarima i sl. – zanimalo nas je i za koja zanimanja inače vlada najveći interes.

''Obrtnička zanimanja nude brzo zapošljavanje odmah nakon završene srednje škole, ali zainteresiranost je naglašena kod zanimanja kuhar i frizer'', istaknuo je Zoran Landeka, predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola u HNŽ-u koje nastavu izvode na nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Kako 'prebroditi' godinu?

Podsjećamo i da je u lipnju ove godine u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održan sastanak na kojem se razgovaralo o stanju u obrazovanju s posebnim osvrtom na upis u prve razrede srednjih škola u školskoj 2020./2021. godini.

Istaknuto je kako je u sklopu prvog upisnog roka u 16 srednjih škola koje nastavu izvode po navedenom nastavnom planu i programu upisano 976 učenika, a u 12 škola koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku 811 učenika.

Tada je konstatirano i da se evidentno smanjuje broj učenika koji se upisuju u prve razrede što otvara niz problema u organiziranju nastavnog procesa. Zbrinjavanje djelatnika, odnosno tzv. tehnološki višak je dodatni problem. Konkretna rješenja se pak ne naziru.

''Zbog pada upisa u prve razrede srednjih škola treba poraditi na izmjenama pedagoških standarda sa manjim brojem učenika u odjelima, a ovu godinu to prebroditi uz pomoć Vlade s ciljem da se sačuvaju radna mjesta zaposlenika u prosvjeti'', objasnio je Zoran Landeka na kraju razgovora za Bljesak.info.

Prebroditi godinu je možda i moguće, ali prebroditi 'budućnost' bez konkretne strategije i plana teško.

Kopirati
Drag cursor here to close