Ministar najavio

HNŽ će dobiti zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju

U tijeku je izrada zakona o predškolskom odgoju i obrazovanja u HNŽ-u.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 06. 2018. u 16:14 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, po preporukama UNICEF-a i UNESCO-a, kreće u izradu zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji podrazumijeva da će predškolsko obrazovanje biti obavezno u narednom periodu – kazao je u utorak u Mostaru županijski ministar obrazovanja Rašid Hadžović.

Po njegovim riječima, u tijeku je izrada zakona, kao i svih ostalih preduvjeta kako bi se predškolsko obrazovanje u HNŽ moglo realizirati.

Za početak bi to bilo, kaže ministar, 150 nastavnih sati, što bi se kasnije trebalo postupno povećavati.

''U skladu s tim, na nivou BiH se izrađuje određena platforma 2017.- 2022. godina i mi ćemo biti dio te platforme i boljih stvari koje će se događati u budućnosti za našu djecu predškolskog uzrasta'', poručio je ministar.

Inače, u Mostaru je danas održano niz aktivnosti: 'otvoreni predškolski dvosat' i prigodni okrugli stol na kojima je ukazano na pravo svakog djeteta u BiH, bez obzira na mjesto stanovanja, etničku pripadnost, spol ili zdravstveno stanje, na obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu.

Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH nalaže se obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu za svako dijete, a najčešće se radi o 150 nastavnih sati raspoređenih na tri mjeseca. No, ova se odredba ne provodi svugdje, a takav slučaj je i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Foto: Bljesak.info / Otvoreni predškolski dvosat

''Dvosat se odražava u sklopu kampanje ''Svako dijete bez izuzetka. Kampanja ima za cilj osigurati da svako dijete ima pristup obaveznom predškolskom programu pred polazak u školu. To je nešto što je zakonom predviđeno, okvirnim Zakonom o predškolskom obrazovanju u BIH, međutim mi još uvijek imamo tri županije koje nisu uskladile svoje zakonodavstvo s okvirnim zakonom, pa tako nisu još počele provoditi obavezni predškolski program. HNŽ je jedan od te tri županije'', rekla je Aleksandra Babić Golubić.

Navedene aktivnosti u Mostaru, s ciljem da se ovakva situacija od naredne godine izmijeni, upriličila je organizacija Save the Children, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Otvoreni predškolski dvosat
Kopirati
Drag cursor here to close