Stolarstvo

Hercegovina dobiva još jedno zanimanje koji će srednjoškolcima osigurati posao

Posla, kažu iz Drvnog klastera Hercegovina u ovoj oblasti itekako ima, no nedostaje radne snage. Vještine koje steknu tijekom školovanja, učenici će moći primijeniti u brojnim tvrtkama u zemlji, ali i izvan nje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 07. 2018. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine Tomislavgradu, a ove godine Ljubuškom, pokrenut je novi smjer u srednjim školama – stolar, a učenicima će po završetku omogućiti siguran posao.

''Učenici će nastavu pohađati u radionici koja je u školi namjenski napravljena za područje drvodjelstva. Od jeseni će se ovdje obučavati 'stolari', a 'drvodjeljski tehničar dizajner' od iduće školske godine'', rečeno je iz škole, javlja Naša TV.

Posla, kažu iz Drvnog klastera Hercegovina u ovoj oblasti itekako ima, no nedostaje radne snage. Vještine koje steknu tijekom školovanja, učenici će moći primijeniti u brojnim tvrtkama u zemlji, ali i izvan nje.

''Kada je u pitanju drvna branša, mi smo u Europi prepoznati kao brend. U vrhu smo po kvaliteti proizvoda. Zbog prepoznatljivosti, radnici koji odluče, posao osim u našim tvrtkama, mogu pronaći i u inozemstvu'', rekao je Osman Macić iz Drvnog klastera Hercegovina.

''Drvna industrija nije što je nekad bila, naši pogoni su čisti, a djelatnici rade s novim tehnologijama. Ovim putem pozivam djecu da upišu smjer 'stolar' jer će dobiti priliku učiti, raditi i napredovati'', dodao je Zdravko Vojvodić iz Drvog klastera Hercegovina.

Značaj ovog zanimanja u vremenu kada se posao sve teže pronalazi, još prošle godine prepoznao je mladi Hrvoje Krajinović iz Tomislavgrada. U želji za upisom u smjer 'stolar' bio je uporan.

''Pri upisu u srednju školu, upisao sam 'promet', ali kasnije mi je bilo žao. Odlučio sam se za smjer 'stolar', tražio premještaj i sada mi je jako drago'', rekao je učenik Srednje strukovne škole u Tomislavgradu, Hrvoje Krajinović.

Prvi razred za stolara uspješno je završio, a zahvaljujući praksi koju je obavljao, već je stekao i određeno radno iskustvo, piše Naša TV.

S obzirom na nedostatak radne snage, učenicima u Tomislavgradu praksa je plaćena, a posao po završetku osiguran. Tomislavgrad i Ljubuški zasada su jedine općine u kojima se školuje ovaj kadar, no, ako je suditi po nedostatku radne snage, tu praksu nastavit će i druge općine.

Kopirati
Drag cursor here to close