O najavljenom štrajku

Herceg ponovio: Nema niti jednog opravdanog razloga za štrajk

Osnovne škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) najavile su štrajk upozorenja u ponedjeljak, 11. veljače, prvi sat prve i druge smjene.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 02. 2019. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema nijednog opravdanog razloga za najavljeni štrajk prosvjetnih radnika'', rekao je u izjavi za medije Nevenko Herceg predsjednik Vlade HNŽ-a, prilikom predstavljanja računarske opreme za elektronsku učionicu.

''Sve što smo potpisali u granskom kolektivnom ugovoru u potpunosti smo ostvarili, ostvarili smo povećanje plaća, ono što je rečeno i potpisano, to je 15 posto kroz tri godine. Danas ide prva plaća po novom kolektivnom ugovoru i ona će biti isplaćena u punom iznosu kako je dogovoreno. Uz čitav niz beneficija koje smo dali, da ne govorim da smo riješili jedan od najvećih problema radno-pravnog statusa prosvjetnih radnika, a to je pitanje tehnološkog viška. Preko 200 prosvjetnih radnika moglo je davno otići kući, a više od pola prosvjetnih radnika radi bez pune norme. Paralelno s tim smo 326 prosvjetnih radnika koji su čekali godinama i bili zaposleni na određeno, primili u stalni radni odnos'', kaže Herceg, ističući da su nedavno isplatili i dodatna 3 milijuna KM izvansudskih nagodbi.



''Ako uzmemo i ovaj sistematski pregled koje smo nakon 10 godina osigurali za prosvjetne radnike i čitav niz drugih beneficija, moram reći da nema niti jedan opravdan razlog za štrajk'', poručio je Herceg.

Smatra da su prosvjetari nezadovoljni zbor razlike u plaćama, ali je to problem koji su naslijedili.

''To je problem koji smo naslijedili. Ne možemo jednim prosvjetnim radnicima, odnosno prosvjetnim radnicima srednjih škola smanjiti plaće, da bi im se izjednačile plaće. To je nešto što smo naslijedili. Želim reći da u županiji nemaju sva županijska tijela iste plaće. Ministarstva, uspravni organi, fondovi, zavodi…. U zavodima su najveće plaće, , u županijskim tijelima uprave ima dužnosnika koji imaju veću plaću od premijera. Onda bi i mi trebali štrajkati. Ne možemo tako gledati. Treba nastaviti razgovore'', smatra Herceg, dodajući da je bio na sastanku s predstavnicima sindikata, govoreći kako ima prijedlog kako 'kroz neko vrijeme doći do rješenja''.

Podsjetimo,  osnovne škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) najavile su štrajk upozorenja u ponedjeljak, 11. veljače, prvi sat prve i druge smjene. 

Glavni razlog štrajka je povećanje osnovice na plaće, a ne koeficijenta, kako je to bilo dogovoreno prilikom potpisivanje Kolektivnoga ugovora, rečeno je u četvrtak u Mostaru na konferenciji za novinare.  

Naime, povećanjem osnovice, plaće prosvjetnim djelatnicima u osnovnim školama nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Vladom HNŽ-a.  

''Povećati osnovicu nama ništa u osnovnom obrazovanju ne znači, jer svi naši pregovori (s Vladom HNŽ) išli su na to da se poveća koeficijent od 5 posto, odnosno 15 posto kroz tri godine, kako bi se na jedan način približili uposlenima u srednjim školama. Međutim, povećanjem osnovice, najviše oni (ostali proračunski korisnici) sebi povećavaju plaće, tako što na osnovicu od 5 posto učitelj dobiva samo 44 marke povišice, a oni koji imaju 3000 maraka dobit će 150 maraka povišice'', pojasnio je predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.  

Predsjednik Sindikata osnovnoga odgoja i obrazovanja u HNŽ-u za škole koje rade po bosanskom planu i programu Omer Tipura napomenuo je kako su imali maksimalno povjerenje u Vladu HNŽ-a tijekom pregovara o povećanju plaća kroz izjednačavanje koeficijenata s koeficijentima za srednje škole.

Kopirati
Drag cursor here to close