Ali zna se tko odlučuje...

Hadžović: Učenici u HNŽ-u 7. rujna u školskim klupama

Intenzivno se radi na organizaciji nastave uz poštivanje epidemioloških mjera
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 08. 2020. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji vraćaju se u školske klupe 7. rujna 2020. godine, kada i počinje nova školska godina, potvrdio je za Klix.ba resorni ministar Rašid Hadžović.

Povratak učenika u školske klupe, kako je kazao, može spriječiti samo naređenje kriznog stožera kao što je to bilo 11. ožujka, kada su usljed pandemije koronavirusa donijeli naređenje da se zatvore škole.

Nastava i epidemiološke mjere

Ističe kako se na organizaciji nastave uz poštivanje epidemioloških mjera intenzivno radi, kako bi se omogućio siguran povratak u školske ustanove.

"Zavod za javno zdravstvo već radi na pravilima kako će se djeca ponašati u školama. Ključna stvar je da epidemiolozi naprave pravila ponašanja, a mi ćemo ih poštivati. Već smo osigurali dezinfekcijska sredstva za sve škole", kazao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, povratak u školske klupe žele roditelji, učenici, ali i nastavnici, direktori i ministarstvo.

"Mi hoćemo da se djeca vrate u školske klupe, a epidemiolozi i krizni stožeri su ti koji će dati svoju ocjenu stanja", zaključio je Hadžović.

Djeca ne obolijevaju

Povratak učenika u školske klupe podržavaju i medicinski stručnjaci. Prof. dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, smatra da se djeca apsolutno trebaju vratiti u školske klupe i u novu školsku godinu krenuti pod prilagođenim okolnostima uz poštivanje epidemioloških mjera. Razlog tome, kako kaže, vidi u činjenici da djeca ne obolijevaju od težeg oblika bolesti.

"Apsurdno je zamišljati o održavanju nastave online, dok se u isto vrijeme ljudi mogu noću okupljati u ugostiteljskim objektima, na širim okupljanjima, bilo prijateljskim, rodbinskim, vjerskim i raznim manifestacijama", kaže Arapović.

Međutim, smatra da bi trebalo donijeti univerzalno mišljenje na federalnoj razini s obzirom na to da je u FBiH proglašeno stanje epidemije Covid-19.

Ne možemo čekati da korona ode

Ugledni mostarski liječnik Braco Hajdarević kaže za Klix kako je svima postalo jasno da se ne može čekati da korona ode kako bi se život nastavio.

"Mislim da je očito da koronavirus neće nestati jeddno duže vrijeme već će biti prisutan i iduću ne samo školsku i studentsku, nego i gospodarsku i svaku drugu godinu. Mi moramo živjeti s koronom i stvoriti uvjete da nam ta korona ne zaustavi život u potpunosti", zaključio je Hajdarević.

Podsjetimo, roditelji okupljeni oko Udruge Naša djeca, odlučili za pokretanje peticije kako bi se učenici vratili u školske klupe; naglašavajući kako djeca nisu glavni prenositelji korona virusa, niti su izloženi najvećem riziku, a najviše ispaštaju u trenutnoj situaciji.

Peticija roditelja

''Mi, građani HNŽ koji potpisujemo ovu peticiju, od Vlade HNŽ, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, Kriznog stožera HNŽ, gradonačelnika i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji tražimo da se nastava odvija isključivo u školi, osim u slučaju opće karantene. U slučaju opće karantene, tražimo da se svim učenicima osiguraju tehnički uvjeti (pristup internetu/tableti/laptopi) za praćenje i sudjelovanje u nastavi na daljinu'', navodi se u peticiji roditelja.

Epidemologinja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, dr. Andrea Jurić kazala je kako je nužno osigurati uvjete za održavanje redovite nastave koja počinje od rujna.

''Jedno od najvažnijih prioriteta su naša djeca i njihovo obrazovanje. Odgovorno tvrdim kako je svima nama prioritet osigurati što normalnije i zdravije odrastanje naše djece i gdje je god moguće (u županijama s malim brojem oboljelih) započeti školsku 2020./21. godinu po dobro provjerenom, uhodanom i klasičnom modelu nastave'', kazala je Jurić.

''Na veliku žalost svjesni smo kako to neće biti moguće na cijelom teritoriju Federacije BiH te ćemo morati tražiti neka druga rješenja u vidu nastave on-line ili kombinacije iste s klasičnom nastavom'', dodala je Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close