Izazov za sviju nas

Hadžović: Nitko ne garantira da za sedam dana nećemo krenuti s online nastavom

''Naš primarni cilj je da obrazovne ustanove budu sigurno mjesto za sve one koji će boraviti u njima'', poručio je.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 08. 2020. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zdravlje je na prvom mjestu'', poručio je Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko neretvanske županije na današnjoj press konferenciji povodom početka školske godine u ovoj županiji.

Na konferenciji je prezentirano sve što se proteklog razdoblja, od početka epidemije do danas,poduzelo kako bi se osigurao epidemiološki siguran početak nove školske godine te su i predstavljene instrukcije koje su, s tim ciljem, dane svim školama u HNŽ-u.

''Naš primarni cilj je da obrazovne ustanove budu sigurno mjesto za sve one koji će boraviti u njima'', poručio je.

Ministar je istaknuo kako je Vlada HNŽ-a osigurala sva zaštitna i profesionalna sredstva za dezinfekciju, kako prostorija tako i ruku, koja su, istaknuo je, sigurna i nisu štetna. Također, za sve škole osigurani su sapuni i toplomjeri.

Što se tiče nastave, planirana su tri različita modela za njezinu provedbu, kako u srednjim tako i u osnovnim školama. Svaka škola imat će mogućnost biranja modela kojim će provoditi nastavu.

''Svaka škola donijet će odluku prema kojem modelu će održavati nastavu, jer sve škole nemaju iste uvjete. Jedan od modela je da u jedenom razredu od 18 učenika 15 stalno bude u razredu, a da ih se troje rotira; drugi model je da sedam dana bude online nastava, a sedam dana u školi i treći model je da prva grupa bude tri dana, a druga grupa dva dana u školi, pa da se rotiraju sljedećeg tjedna'', kazao je Hadžović.

Dodao je da epidemiolozi predlažu model sedam dana online nastave, sedam dana nastave u školi, radi lakše kontrole u slučaju zaraze.

Na konferenciji je istaknuto kako će maska za svu djecu biti obvezna tijekom ulaska i izlaska iz škole,  kao i zadržavanja u hodniku i ostalim prostorijama škole. U učionicama maske neće biti obvezne za djecu, samo za nastavno osoblje koje će tijekom nastave koristiti vizire i po potrebi maske.

''Spremni smo da se prilagođavamo jer obrazovne vlasti mogu samo da poštuju ono što zdravstvena struka kaže. Sve odluke o početku i izvođenju nastave vrijede dva tjedna i one će se moći mijenjati u skladu s epidemiološkom situacijom'', poručio je ministar.

Kako je istaknuo cilj je da novu školsku godinu započnemo na što sigurniji način u skladu s epidemiološkim mjerama.

''Ovo je sve novo za nas, ali prilagodili smo se novonastaloj situaciji.  Nitko nam ne garantira da za sedam dana nećemo krenuti s online nastavom. Ovo je izazov za sve nas'', istaknuo je ministar Hadžović dodajući da ''dosta toga ovisi o svima koji su uključeni u obrazovanje - od nastavnog osoblje, djece pa i samih roditelja''.

Ministar Hadžović je naglasi kako u slučaju potrebe ponovnog uvođenja online nastave to neće biti "viber nastava", već će se online nastava održavati na posebnoj platformi, a nastavnici će biti obvezni materijale koje su obrađivali na satu postavljati na tu platformu.

Naveo kako roditelji/staratelji djece koja spadaju u rizične grupe ili djece koja žive s osobama iz rizičnih grupa ili starijim osobama, rukovoditeljima odgojno-obrazovnih institucija trebaju dostaviti izjavu prije početka nastave ako žele da njihovo dijete pohađa nastavu na daljinu.

Predstavnici aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola istaknuli su kako su škole spremne za početak nove školske godine.Predložene smjernice školama provodit će svaka škola posebno po svojim mogučnostima.

Inače, nastava za sve učenike u Hercegovačko neretvanskoj županiji počinje 7. rujna.

Kako je ministar Rašid Hadžović izjavio za portal Bljesak.info, neće se provoditi redovno testiranje nastavnog osoblja u svim školama, testirat će se samo oni nastavnici za koje se sumnja na simptome covida.

S obzirom da mnogo nastavno osoblje radi u više škola na području ove županije, ukoliko se netko od njih zarazi virusom korona, postoji mogućnost širenja zaraze iz jedne škole u drugu. Ministar je kazao kako će se, svjesni tog problema, redovno vršiti mjerenje temperature nastavnog osoblja, jer, kazao je, povišena temperatura je prvi simptom Covida.

''Pokušat ćemo pravovremeno reagirati s obzirom da je prvi simptom temperatura. Redovno ćemo mjeriti temperaturu nastavnika pri ulasku u škole, kao i djeci. Oni koji budu osjećali bilo kakve simptome javit će se ravnateljima i u tom slučaju poduzimat će se standardne mjere'', kazao je.

S obzirom da će ovakav vid izvođenja nastave najviše ići na teret nastavnika ,ministar nije dao konkretan odgovor hoće li doći do povećanja plaće prosvjetnim djelatnicima. Kako je kazao, sigurno je jedino da će se nastavnike osloboditi ''nekih obveza koje su bile standardne i usredotočit će se na dio koji se odnosi na održavanje nastave''.

S obzirom da su neke škole o svom teretu nabavili dezinfekcijska sredstva, ministar je naglasio kao će Vlada HNŽ-a refundirati te troškove. Iako nije rečeno je li raspisan javni natječaj za nabavku dezinfekcijskih sredstava, ministar je istaknuo kako vlada ima svoje stalne dobavljače za opskrbu te da će oni i dalje vršiti njihovu redovnu nabavku.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close