Nova školska godina

Ministar pred školom: Neka nam je Bog dragi na pomoći

Nova školska godina u Hercegovačko neretvanskoj županiji započela je u ponedjeljak, 7. rujna.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2020. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neka nam je Bog dragi na pomoći'', poručio je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije tijekom posjete IV. Osnovne škole u Mostaru povodom početka nove školske godine.

Foto: Bljesak.info / Prvi dan škole u IV. Osnovnoj školi u Mostaru

Naime, nova školska godina u Hercegovačko neretvanskoj županiji započela je u ponedjeljak, 7. rujna. Povodom toga Ministar Hadžović posjetio je IV. Osnovnu školu u Mostaru u gdje je nadgledao kako se provode zadane epidemiološke mjere pri ulasku djece u obrazovne institucije.

Foto: Bljesak.info / Prvi dan škole u IV. Osnovnoj školi u Mostaru

''Sve one instrukcije i preporuke koje smo davali školama uredno su ispoštovane i u narednom razdoblju direktori zajedno s nastavnicima i roditeljima će sudjelovati u ovom nastavnom procesu. Mi kao ministarstvo ćemo kontrolirati provode li se uredno ove mjere i nadam se da ćemo imati što manje zaraženih'', kazao je.

Foto: Bljesak.info / Prvi dan škole u IV. Osnovnoj školi u Mostaru

Zadovoljna povodom početka školske godine ravnateljica IV. Osnovne škole Seada Kuštrić istaknula je kako su na osnovu svih sugestija relevantnih institucija, kao i roditelja i učenika, nastojali napraviti model koji je najprikladniji za održavanje nastave. Najvažnije je, istaknula je, zdravlje djece i nastavnog osoblja.

Ministar Hadžović napominjeje kako su epidemiolozi ti koji upravbljaju situacijom, te da su sve instrukcije i preporuke promjenjive.

Foto: Bljesak.info / Prvi dan škole u IV. Osnovnoj školi u Mostaru

''Mi kao obrazovne ustanove ne možemo neke stvari mijenjati. Što se tiče same zdravstvene situacije, ako bude nekih određenih uputa epidemiologa, mi ćemo tako reagirati'', poručio je.

Na novinarsko pitanje oko podjele djece u razredima po skupinama ministar je odgovorio kako je razlog tome samo lakše kontroliranje zaraze ukoliko do nje dođe u nekom razredu, kao i sprečavanja njezina širenja.

''Ne možemo se ponašati da je sve normalno, u ovakvim situacijama moramo naći najbolje moguće, a to je da budu što manje skupine kako bi se kontrolirala zaraza'', kazao je.

Foto: Bljesak.info / Prvi dan škole u IV. Osnovnoj školi u Mostaru

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije proteklog tjedna usvojila je nacrt Zakona o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju prema kojem će se u slučaju uvođenja nastave na daljinu, način i uvjeti njezina održavanja regulirat će se posebnim pravilnikom Ministarstva.

Iako je Zakon izglasan, još se uvijek ne zna kako bi trebala izgledati nastava na daljinu jer Vlada i Ministarstvo prosvjete nemaju pravilnik.

Podsjetimo, u usvojenim izmjenama stoji da, ''ukoliko zbog vanrednih okolnosti (proglašenja nesreće, elementarne nepogode, prirodne nesreće, stanja neposredne ugroženosti, ratnog stanja i drugih izvanrednih situacija) nije moguće izvoditi redovnu kabinetsku nastavu, odnosno ukoliko dođe do obustave iste, u školama na području Kantona, Vlada može, na prijedlog Ministarstva, odlukom uspostaviti izvođenje nastave na daljinu''.

Naime, zakon je donesen bez konačnog razrađenog plana pa je ostala rupa u tome na koji će se način održavati nastava na daljinu. Ako plan i postoji, javnost nije upoznata s njime, pa bi roditelji, kojima su škole načine izvođenja nastave predočile pred sam početak nastave, opet nova pravila mogli dobiti u ruke kad je već kasno za bilo kakve reakcije.  

Kopirati
Drag cursor here to close