Ministar

Hadžović: Neće se izgubiti školska godina, nema nadoknade sati u HNŽ-u

Ministar Hadžović je kazao kako je prekinuti nastavni proces uspješno uspostavljen online sustavom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 04. 2020. u 15:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / On-line nastava

Bez obzira koliko će ova situacija trajati djeca neće izgubiti školsku godinu, i neće biti nadoknade sati, rekao je u srijedu ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović.

Ministar Hadžović je kazao kako je prekinuti nastavni proces uspješno uspostavljen online sustavom.

- Nastavni proces koji je prekinut uslijed pandemije u rekordnom roku je uspostavljen putem online sistema u svim obrazovnim ustanovama u HNŽ-u. Ponosan sam na učenike, studente, roditelje, nastavnike, profesore, ravnatelje i rektore jer su se odgovorno ponijeli i uhvatili u koštac s online nastavom - istaknuo je ministar.

Dodao je kako je online sustav za sve bio velik izazov.

- Za sve nas ovo je velik izazov, a mi smo snažan narod koji se kroz povijest naučio prilagođavati i savladavati prepreke i izdržali smo mnogo teže trenutke. Svi zajedno smo pokazali društvenu odgovornost prema mjerama i obvezama - kazao je Hadžović.

Ministar je naglasio kako su zadovoljni postignutim rezultatima, iako je bilo problema i tehnoloških nedostataka.

- Za mjesec dana prema informacijama koje dobivamo s terena više smo nego zadovoljni kako se sve odvija. Bilo je mnogo pojedinačni slučajeva, problema koje je trebalo rješavati kao što je nedostatak tehničkih pomagala, nepoznavanja rada na računalu, nedostatka Internet konekcija u školama ili kod učenika kod kuće. Također smo imali i roditelji s većim brojem djece što je automatski zahtijevalo i veći broj računala za dječji rad - rekao je ministar.

Naglasio je kako su sve prepreke uspješno savladali, statistički gledano 98 posto uz pomoć tvrtki i pojedinaca koji su pokazali društvenu odgovornost i suosjećanje.

Hadžović je pohvalio trud nastavnika i naveo kako će se i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za učenike.

- I dalje ćemo raditi na poboljšanju uvjeta za svakog našeg učenika. Učenje na daljinu, mjesec dana poslije je stvarnost za sve učenike u HNŽ-u. Pohvalio je kreativnost nastavnika, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa od prvog dana uvođenja online nastave. Preporuka nastavnicima je da reduciraju obim određenih nastavnih sadržaja i u određenoj mjeri rasterete učenike, a posebno u segmentu domaćih zadaća - kazao je Hadžović.

Naglasio je kako su informirani o svim problemima, a sve informacije biti će dostavljene na vrijeme u škole.

- Odlično smo informirani o svim problemima s kojim se suočavaju roditelji i nastavni kadar, a zajedno s pedagoškim zavodom, zavodom za školsko i stručnim tijelima sve rješavamo u hodu. To su pitanja maturanata, ocjenjivanja, upisi u osnovne i srednje škole, upis na visokoobrazovne institucije, izbor učenika generacije. Sve informacije, instrukcije i upute će biti dostavljeni na vrijeme školama - kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close