Matura

Godišnjica mature UWC-a: Najljepše lekcije vezane su za Mostar

Program je počeo svečanim okupljanjem i obraćanjima u prostorijama Koledža, gdje je otvrorena 'vremenska kapsula'. U sklopu programa su i izleti, kao i posjeta Nacionalnom parku Sutjeska.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 06. 2018. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva generacija učenika UWC-a Mostar obilježava 10. godišnjicu mature. Učenici Koledža ujedinjenog svijeta generacije 2008./2009., njih 70 iz preko 20 zemalja svijeta, tijekom vikenda će sudjelovati u nizu aktivnosti i druženja, te na taj način obilježiti  deset godina prve generacije koja je maturirala na ovom koledžu.

Program je počeo svečanim okupljanjem i obraćanjima u prostorijama Koledža, gdje je otvrorena 'vremenska kapsula'. U sklopu programa su i izleti, kao i posjeta Nacionalnom parku Sutjeska.

''Svoju mladost i najbolje dvije godine sam proveo u Mostaru. Kad sam došao u Mostar to je bio grad bez bazena, kina, s uništenim zgradama, ali nakon nekoliko dana sam jednostavno zavolio ovaj grad. Nakon deset godina, slika je puno drugačija i ljepša. Što se tiče kontakta s kolegama iz prve generacije, trudimo se da se sastajemo licem u lice koliko obveze dopuste, za sve ostalo tu je Facebook", kazao nam je Slovak Michal Smrek.

Beogradanin Đorđe Hinić smatra da je Mostar jedno od tri najljepša mjesta na svijetu.  Velika mu je čast sto je bio medu studentima prve generacije.

''Tada smo imali probleme sa segregacijom škole i svih nedostataka koje je to vrijeme imalo. Danas sve to izgleda kao jedno kompletno drugo mjesto i rado se vraćam. Najljepše lekcije koje sam naučio o ljudima, kulturi i različitostima su vezane za Mostar'', kazao nam je Hinić.

Bivši student, a danas član Upravnog odbora UWC-a, je nakon Mostara, devet godina bio Africi, Aziji i Americi. Sada radi kao poslovni konsultant u Norveškoj, a bavi se i selekcijom studenata, te skupljanjem novca za nove studente koji će doći u UWC.

"Prvi put sam bila odvojena od svoje obitelji, a dolazak iz Hong Konga do Mostara je trajao 20 sati. Prvih par mjeseci je bio teško, a studenti su mi postali nova obitelji. Danas sam jako sretna sto mogu vidjeti da studenti UWC-a imaju mnogo vise stvari koje mi nismo imali - poput velike biblioteke i IT opreme. Sam Mostar se razvio i postao prelijep grad", kazala nam je Yan-key.

Danas ova mlada djevojka radi u Australiji kao fizioterapeut, a dvije godine studiranja  iz Mostara su joj pomogle da lakše upozna i druge kulture i države.

Kako nam je rekla direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Valentina Mindoljević, kroz ovaj koledž je prošlo 997 studenata od kojih je 563 iz 86 zemlja svijeta, dok ih je 434 došlo iz Bosne i Hercegovine.

Povijest UWC-a

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar)  osnovan je 2006. godine s ciljem da podrži mirovni proces u Bosni i Hercegovini i regiji. Ovaj jedinstveni projekt oslanja se na preko 50 godina iskustva UWC i IBO u međunarodnom obrazovanju kroz Program međunarodne mature i namijenjen je učenicima završnih godina srednjih škola iz cijelog svijeta.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru okuplja učenike iz cijelog svijeta, a trenutno postoji sedamnaest UWC škola s jedinstvenom misijom: od obrazovanja napraviti snagu koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture u službi mira i održive budućnosti.

U jedanaest godina rada u BiH, osim velikog broja učenika iz skoro 90 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire.

Učenici Koledža ujedinjenog svijeta svojim aktivizmom i djelovanjem u društvenim zbivanjima pokazuju sposobnost i vještine za pozitivne društvene promjene i doprinos misiji UWC-a.  Po završetku obrazovanja na Koledžu, učenici dobiju međunarodno priznatu IB diplomu, koja im omogućava nastavak školovanja na sveučilištima širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close