Etika veoma bitna

Generalni inspektorat važan segment za obrambeni sustav

U Domu OS BiH u Sarajevu je održana 14. Konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u zapovjedništvima i postrojbama OS BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 03. 2020. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Domu OS BiH u Sarajevu je održana 14. Konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u zapovjedništvima i postrojbama OS BiH, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici i dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, predstavnici međunarodnih snaga i organizacija u BiH.

Na otvaranju konferencije, uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, načelnik ZS OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, samostalni izvršitelj za pitanje obrane i civilnog zapovjedništva nad OS BiH Predsjedništva BiH Ranko Ninković, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak, zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general Wiliam J. Edwards, kao i brigadni general Mirsad Ahmić, koji je podnio Izvještaj o radu Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u OS BiH za 2019. godinu.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić je istaknuo značaj rada Generalnog inspektorata MO BiH, te da imaju njegovu punu podršku. Naglasio je da je etika veoma bitna i da svi rukovoditelji i organizacijskih cjelina moraju raditi na izgradnji integriteta i podržavati Generalni inspektorat.

Zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić istaknuo je da veoma cijeni to što radi Generalni inspektorat, naglašavajući potrebu poštivanja zakona i propisa i profesionalizma.

Načelnik ZS OS BiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je da zapovjedni lanac ima ključnu ulogu u izgradnji integriteta OS BiH.

Ranko Ninković je naglasio da je Generalni inspektorat važan segment za obrambeni sustav.

Pohvalio je način rada Generalnog inspektorata na izgradnji integriteta. Posebno je pohvalio suradnju između Generalnog inspektorata i Parlamentarnog vojnog povjerenika.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je pohvalio suradnju sa Generalnim inspektoratom.

''Ono što je zabrinjavajuće, jeste broj pritužbi pripadnika OS BiH. Mi smo dali preporuke nadležnima za otklanjanje uočenih propusta i očekujem dobre rezultate'', rekao je Šiljegović.

Generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić prisutne je upoznao sa rezultatima rada u 2019. godini i izazovima u ovoj oblasti.

Tijekom prošle godine, 6.221 profesionalnih vojnih osoba (PVL) OS BiH je prošlo obuke na temu: profesionalizam, etika, poštivanje propisa, rodna ravnopravnost, te uloga i značaj inspektora u sustavu obrane.

Broj prijava u 2019. godini je znatno povećan. Bilo ih je 429, a razlog je pojačano prisustvo inspektora u postrojbama i zapovjedništvima.

Od ukupnog broja prijava 65% su anonimne, a 50%, do sada obrađenih, su neutemeljene.

''Imali smo 118 zahtjeva za pružanje pomoći. U cilju neutraliziranja neprofesionalnog djelovanja izdano je 189 preporuka, što je za rezultat imalo otklanjanje nekih sustavnih propusta. Posebnu pažnju posvetili smo suradnji sa vanjskim subjektima kao što su: NATO Stožer Sarajevo, EUFOR, Agencije za borbu protiv korupcije u BiH, Veleposlanstva UK u BiH, Transparensi international, OEBS, Centar za integritet (CIDS) i drugi subjekti, na čemu im se zahvaljujem'', istaknuo je brigadni general Ahmić.

Na kraju, doneseni su zaključci koji su usmjereni na smanjenje nepravilnosti, prvenstveno u oblasti upravljanja personalom - potreba za novim konceptom prijema i zadržavanja u službi, iniciranja izmjena i dopuna propisa iz oblasti plaća i naknada, poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika OS BiH, rodne ravnopravnosti i poštivanja zakona i podzakonskih akata.

Kopirati
Drag cursor here to close