HBŽ

Gdje je jezik? Rat preko leđa djece

S obzirom na to da je 90 posto učenika u Drvaru srpske nacionalnosti, načelnica Runić istakla je kako bi bilo poželjno da nadležno županijsko ministarstvo odobri tiskanje i upotrebu udžbenika na srpskom jeziku...
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 03. 2021. u 11:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije (HBŽ) Gordana Nakić reagirala je na istupe načelnika općina Drvar i Bosansko Grahovo koji su izrazili nezadovoljstvo zbog (ne)tiskanja školskih knjiga na srpskom jeziku.

Naime, na nedavno održanom sastanku u Drvaru spomenuti načelnici su s direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predragom Damjanovićem i pomoćnicom ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Natašom Cvijanović razgovarali o statusu učenika srpske nacionalnosti u općinama s većinskim srpskim stanovništvom.

Načelnica Općine Drvar Dušica Runić istakla je da učenici srpske nacionalnosti u Drvaru imaju nacionalnu grupu predmeta (srpski jezik, povijest, zemljopis i vjeronauk) od 2003. godine, ali da se udžbenici iz svih ostalih predmeta tiskaju na hrvatskom jeziku.

Sebičnost

S obzirom na to da je 90 posto učenika u Drvaru srpske nacionalnosti, načelnica Runić istakla je kako bi bilo poželjno da nadležno županijsko ministarstvo odobri tiskanje i upotrebu udžbenika na srpskom jeziku i za druge predmete kako se učenici ne bi suočavali s jezičnim barijerama o čemu se složio i načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran.

Međutim, na ove istupe reagirala je resorna županijska ministrica Gordana Nakić koja ističe da su puno veće i teže barijere od jezičnih, barijere vlastitih predrasuda i sebičnosti spomenutih načelnika.

''Nakon mog imenovanja na mjesto ministrice znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije u prosincu prošle godine, prvo sam posjetila školu u Drvaru (5. siječnja 2021. i 26. veljače 2021.) i školu u Bosanskom Grahovu (11. veljače 2021.) dok je za jučer bio planiran posjet školama u Glamoču'', kazala je Nakić.

Ovakvim redoslijedom obilaska škola, naglašava, željela je na prvo mjesto staviti škole u najnerazvijenijim općinama HBŽ-a, čime je, smatra, poslala jasnu poruku kako je otvorena za suradnju.

''Prilikom posjeta školama u Drvaru najavila sam se načelnici općine kako bismo se upoznale te porazgovarale o problemima u školstvu. Razgovor je potrajao više od sat vremena, a načelnica nije spomenula status učenika, pitanje udžbenika niti bilo koji drugi problem školstva'', istaknula je Nakić.

Po njezinim riječima, fokus razgovora načelnice općine bila su kadrovska pitanja i promjene, s tim da ni ravnateljica škole koja, je također nazočila tom sastanku, nije pokrenula ni jednu inicijativu vezanu za udžbenike i status učenika o kojima je razgovarala s gostima iz Republike Srpske.

Načelnici bez problema

''S načelnikom Bosanskoga Grahova razgovarala sam 5. veljače 2021. godine u uredu Ministarstva, a tema je također bila školstvo. Baš kao i načelnica općine Drvar i načelnik Bosanskoga Grahova nije spomenuo djecu, a ni udžbenike. Fokus njegova razgovora bio je nedovršena sportska dvorana i formiranje školskoga odbora'', naglasila je Nakić.

Školstvom i odnosima u školi bio je zadovoljan, dodaje ministrica.

Ostala je, kako kaže, iznenađena i razočarana odnosom načelnika tih općina prema njihovoj djeci, roditeljima i njoj kao resornoj ministrici.

''Pokazala sam interes, dobru volju i spremnost na suradnju koja je trebala ići u smjeru rješavanja eventualnih problema te podizanju kvalitete školstva, ali ti načelnici nisu iznijeli nijedan problem pa ni ovaj kojim sada pune mrežne stranice'', poručila je Nakić.

Nadalje navodi kako spomenutima interes djece očito nije prioritet, već samo paravan za medijske istupe, skupljanje jeftinih političkih bodova i dizanje međunacionalnih tenzija na kojima pojedinci dobro profitiraju.

''Načelnica Drvara, koja je obnašala i dužnost ravnateljice, a i načelnik Bosanskoga Grahova vrlo dobro znaju kako je obrazovanje u isključivoj mjerodavnosti Županije. Nedopustivo je miješanje bilo koga u izričite ustavne mjerodavnosti HBŽ-a. Zato ovaj potez načelnika nije usmjeren u gradnju povjerenja i suradnje niti je za cilj imao rješavanje problema'', naglašava Nakić.

Preko djece...

Komentar nazočnog izaslanstva iz Republike Srpske da se učenici srpske nacionalnosti nalaze u nezavidnom položaju, ministrica Nakić smatra u najmanju ruku licemjernim te se pita: 'Kada će djeca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj imati pravo na svoj materinski jezik i nacionalnu skupinu predmeta kao što to imaju učenici u Drvaru i Bosanskom Grahovu od školske 2002./2003. godine'?

''Ako doista postoji iskrena inicijativa i ako su u pitanju interesi djece koja su 'u nezavidnom položaju' u odnosnu na pripadnike drugih naroda, zašto na sastanak nisu pozvani i predstavnici mjerodavnoga ministarstva kao i predstavnici druga dva konstitutivna naroda kako bi se čula problematika i Bošnjaka i Hrvata koji nemaju pravo na svoju nacionalnu skupinu predmeta u drugom bh. entitetu'', pita se Nakić.

Ovako je jasno, zaključuje, kako se nije odmaknulo dalje od sitnih vlastitih interesa, a djeca su, uz širenje nacionalne netrpeljivosti, samo sredstvo do željenoga cilja.

Kopirati
Drag cursor here to close