Natjecanje iz robotike

Mostar: Sto učenika zanima zanimanje budućnosti

Projekt menadžerica u SPARK school Matea Markić Vučić naglasila je kako se natjecanje organizira već treću godinu zaredom s ciljem promoviranja tehničkih nauka, odnosno pripremanja djece za novo tržište rada i zanimanja budućnosti.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 05. 2019. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finale SPARKreators lige, državnog natjecanja iz robotike, u organizaciji SPARK schoola, upriličeno je u petak u Mostaru, a okupilo je više od sto učenika iz 62 bh. osnovne škole. 

Projekt menadžerica u SPARK school Matea Markić Vučić naglasila je kako se natjecanje organizira već treću godinu zaredom s ciljem promoviranja tehničkih nauka, odnosno pripremanja djece za novo tržište rada i zanimanja budućnosti. 

''Projekt je započeo prije tri godine gdje smo donacijom preko tisuću mBot robotića u 370 osnovnih škola započeli reformaciju osnovnoškolskog obrazovanja osiguravajući djeci neku novu aktivnost, a to je ta liga koju svake godine organiziramo'', kazala je Markić Vučić. 

Koristeći robotiće u nastavi djeca kroz igru savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, hemije, tehnologije i inžinjerstva, te se tako pripremaju za tzv. STEM zanimanja - zanimanja budućnosti. 

''Želimo pripremiti djecu koja će na tržište rada tek za nekih petnaestak godina. Mi ne znamo koja će tada zanimanja biti aktuelna, ali ako im na ovaj način razvijemo kritičko mišljenje, algoritamski način razmišljanja oni će se vrlo lako ili barem lakše prilagoditi na ta neka nova zanimanja i novo tržište rada '', ocijenila je Markić Vučić. 

Ove godine se, po riječima menadžerice, u ligu prijavilo 97, a na samo natjecanje došli su učenici iz 62 škole. Iz svake škole natječu se po dva učenika, jedan iz starije i jedan iz mlađe dobne skupine. 

''Učenici programiraju mBot edukacijske robotiće da ispravno prate stazu. Osim što se gleda vrijeme za koje su prešli tu stazu, jako je bitno da ispravno pređu svaki papir i samim time da prepoznaju koji senzor im je potreban za korištenje. Oni pomoću programiranja u jednom jednostavnom programskom jeziku, pomoću blokova programiraju kod koji kasnije prebacuju na tog robotića, postavljaju ga na stazu i prelaze je '',  pojasnila je menadžerica. 

Za najbolje natjecanje osigurane su i vrijedne nagrade sponzora.

Kopirati
Drag cursor here to close