Njemačka zove

Rad studenata u inozemstvu prilika da steknu radno iskustvo i zarade novac

Dodao je da se studenti mogu prijaviti ili direktno u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH ili putem entitetskih zavoda za zapošljavanje prema sjedištu visokoškolske ustanove koju pohađaju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 03. 2019. u 10:28 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine od 2005. godine provodi program Ferijalnog rada studenata u SR Njemačkoj. Program je namijenjen studentima koji su redovni studenti sveučilišta i visokih škola u Bosni i Hercegovini, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, te koji se dobro koriste njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjeseca.

''Agencija za rad i zapošljavanje BiH svakog prosinca putem svoje web stranice objavi javni poziv za program Ferijalnog rada u SR Njemačkoj za narednu godinu. Za 2019. godinu imali smo odobrenu kvotu za 150 studenata i rok za prijavu je bio do 20. veljače'', rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Dodao je da se studenti mogu prijaviti ili direktno u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH ili putem entitetskih zavoda za zapošljavanje prema sjedištu visokoškolske ustanove koju pohađaju. 

Pojasnio je da se nakon završetka procesa prijavljivanja, prijave prosljeđuju u Centralni ured za posredovanje u zapošljavanju (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke, a od maja mjeseca počinju stizati radne ponude za studente te onda poslodavci direktno kontaktiraju studente i nude im poslove.

Bandić je kazao kako je ove godine je krajem veljače završen proces prikupljanja prijava studenata i 56 studenata i studentica je dostavilo ispravne prijave. Spisak sa njihovim imenima je objavljen na web stranici Agencije, te su oni obaviješteni da mogu očekivati da ih kontaktiraju direktno poslodavci.

''Dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade preko ovog programa i ostave dobar utisak kod poslodavaca i u narednim godinama nastave ići na sezonski rad u Njemačku na način da ih direktno kontaktiraju poslodavci. Zbog toga mogu reći da je ovo jedan jako dobar program gdje mladi ljudi imaju priliku da steknu radno iskustvo, zarade novac za nastavak studija, usavrše njemački jezik i razviju radne navike'', naglasio je Bandić te priopćio da u posljednjih pet godina oko trideset studenata godišnje ode na rad u SR Njemačku.

Kopirati
Drag cursor here to close