UNICEF-ove preporuke

Ministarstvo objavilo: Kako bi trebala izgledati nastava

Ako je moguće, klupe u učionicama postaviti na međusobnoj udaljenosti od najmanje jedan metar, stoji u dokumentu
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 05. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo civilnih poslova BiH je informiralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti da je UNICEF razvio dokument pod nazivom „Glavne poruke i mjere za prevenciju i kontrolu COVID-19 u školama“.

Navedeni dokument je prvenstveno namijenjen državama u kojima je potvrđeno širenje COVID-19, a može se koristiti za podizanje svijesti i educiranje nastavnika i ostalih zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama, kao i učenika te šire javnosti, u svrhu zaštite zdravlja i sprečavanja širenja korona virusa.

Poštovanjem osnovnih principa može se osigurati sigurnost učenika, nastavnika i osoblja u školama i doprinijeti zaustavljanju širenja bolesti. Preporuke za zdrave škole su:

  • Bolesni učenici, nastavnici i ostalo osoblje ne bi trebalo dolaziti u školu,
  • Škole bi trebale uvesti redovito pranje ruku čistom vodom i sapunom, dezinfekciju ruku alkoholom, sredstvima za dezinfekciju ili klornim rastvorom, te najmanje jednom dnevno dezinfekciju i čišćenje površina u školi
  • U školama treba voditi računa o čistoći mokrih čvorova i odlaganju otpada te se pridržavati ekoloških procedura čišćenja i dekontaminacije
  • Škole bi trebale promovirati ograničavanje društvenih kontakata (izraz koji se koristi za određene mjere koje se poduzimaju u cilju usporavanja širenja izrazito zaraznih bolesti, uključujući ograničavanje okupljanja većeg broja ljudi)

Poznavanje najnovijih činjenica

Potrebno je biti upoznat sa osnovnim informacijama o koronavirusnoj bolesti (COVID-19), uključujući simptome bolesti, komplikacije, način prenošenja i način prevencije prenošenja.

Redovito se informirati o COVID-19 iz provjerenih izvora kao što su UNICEF, SZO i priopćenja državnih ministarstava zdravlja. Voditi računa o lažnim informacijama/neistinama koji se mogu širiti od usta do usta ili na internetu.

Osiguravanje sigurnog odvijanja rada u školama

U školama ažurirati ili izraditi plan za vanredne situacije. Surađivati sa nadležnim organima kako bi se izbjeglo korištenje škola kao skloništa, ambulanti, itd. U zavisnosti od stupnja rizika, razmisliti o otkazivanju lokalnih skupova koji se obično odvijaju u školskim prostorijama.

Uvesti redovito pranje i dezinfekciju ruku te nabaviti potrebna sredstva. Pripremiti i održavati punktove za pranje ruku, uključujući sapun i vodu, a po mogućnosti, osigurati sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola u svim učionicama, na ulazima i izlazima te pored kantine i zahoda.

Najmanje jednom dnevno čistiti i dezinficirati školsku zgradu, učionice i naročito mokre čvorove. To se posebno odnosi na površine koje često dodiruje veliki broj ljudi (ograde na stepeništu, stolovi za ručanje, sportska oprema, ručke na vratima i prozorima, nastavna sredstva, itd.).

Uvesti praksu ograničavanja društvenih kontakata koja može podrazumijevati:

  • Pomjeranje početka i kraja školskog dana
  • Otkazivanje okupljanja, sportskih utakmica i drugih skupova koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi
  • Ako je moguće, klupe u učionicama postaviti na međusobnoj udaljenosti od najmanje jedan metar
  • Tijekom izvođenja nastave držati odstojanje i izbjegavati nepotrebno dodirivanje

Uvođenje procedure u slučaju oboljevanja učenika ili nastavnika

Sa lokalnim zdravstvenim službama i zdravstvenim osobljem u školi unaprijed napraviti plan i ažurirati kontakt liste za izvanredne situacije. Osigurati proceduru za razdvajanje bolesnih učenika i osoblja od onih koji nisu oboljeli - bez stigmatizacije - kao i postupak informiranja roditelja/staratelja te, po mogućnosti, konsultacije sa zdravstvenim radnicima/zdravstvenim organima.

U zavisnosti od situacije/konteksta, moguće je da će učenike/osoblje biti potrebno uputiti izravno u zdravstvenu ustanovu ili poslati kući. Osoblje, roditelje i učenike treba unaprijed upoznati sa procedurama.

Promoviranje razmjene informacija

Koordinirati postupanje sa državnim zdravstvenim i obrazovnim organima i pratiti njihove smjernice. Osoblje, staratelje i učenike upoznati sa postojećim informacijama te stalno informirati o razvoju situacije, uključujući mjere prevencije i kontrole koje se poduzimaju u školi.

Starateljima naglasiti da je neophodno da škole i zdravstvene organe obavijeste u slučaju da je nekom u porodici dijagnosticiran COVID-19 te da djecu zadrže kod kuće.

Koristiti vijeća roditelja i nastavnika i druge mehanizme za promoviranje razmjene informacija. Također voditi računa da se odgovori na pitanja i nedoumice djece, uključujući kroz izradu materijala prilagođenih djeci, kao što su posteri koji se mogu postaviti na oglasnoj tabli, u toaletu i na drugim frekventnim mjestima.

Prilagođavanje politike škole po potrebi

Izraditi fleksibilne politike o prisustvu i bolovanju kojima se učenici i osoblje podstiču da ostanu kod kuće u slučaju da su bolesni ili da se brinu o bolesnom članu obitelji. Nije poželjno primjenjivati nagrade i podsticaje za neizostajanje s posla.

Identificirati ključne funkcije i pozicije i planirati zamjene kroz međusobnu obuku osoblja. Planirati eventualne izmjene u školskom kalendaru, naročito kada se radi o raspustima i ispitima.

Praćenje prisustva

Uvesti sustav praćenja prisustva učenika i osoblja i nalaze usporediti sa uobičajenim situacijom po pitanju odsustva u školi. Lokalne zdravstvene organe obavijestiti o povećanju broja odsutnih učenika i osoblja uslijed respiratornih bolesti.

Planiranje kontinuiteta u nastavi

U slučaju odsustva/bolovanja ili privremenog zatvaranja škola, podržati kontinuirani pristup kvalitetnom obrazovanju. To može podrazumijevati:

  • Korištenje strategija online/e-učenja
  • Zadavanje zadataka za domaći rad
  • Emitiranje akademskog sadržaja putem radija, podcasta ili televizije
  • Zadužiti nastavnike da vrše dnevne ili sedmične provjere učenika
  • Izmijeniti/izraditi strategije ubrzanog obrazovanja

Provođenje ciljane zdravstvene edukacije

U svakodnevne aktivnosti i lekcije uključiti prevenciju i kontrolu bolesti. Voditi računa da sadržaj bude prilagođen uzrastu, spolu, nacionalnosti te invaliditetu te da aktivnosti budu uključene u postojeće predmete.

Vođenje računa o mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci

Djecu podsticati da iznesu svoja pitanja i nedoumice. Objasniti im da je normalno da iskuse različite reakcije i potaknuti ih da se obrate nastavnicima u slučaju da imaju nekih pitanja ili nedoumica.

Informacije pružati na iskren način prilagođen uzrastu. Učenicima objasniti kako da svojim vršnjacima pruže podršku i spriječe isključivanje i nasilje u školi. Voditi računa da nastavnici budu upoznati sa lokalnim resursima za vlastito dobro.

Surađivati sa zdravstvenim osobljem/socijalnim radnicima u školi u cilju identificiranja i pružanja podrške učenicima koji pokazuju znake uznemirenosti.

Pružanje podrške ugroženoj populaciji

Surađivati sa službama za socijalni rad u cilju osiguravanja kontinuiteta u pružanju ključnih usluga u školama, kao što su zdravstveni pregledi, programi ishrane i terapije za djecu sa posebnim potrebama.

Analizirati specifične potrebe djece sa invaliditetom i način na koji bolest ili njeni sekundarni efekti mogu imati akutniji uticaj na marginalizirane populacije.

Analizirati potencijalne situacije karakeristične za djevojčice zbog kojih bi one mogle biti izložene većem riziku, kao što je obaveza njege bolesnih kod kuće ili iskorištavanje kada ne idu u školu, stoji između ostalog u UNICEF-ovom priručniku.

 

''Smatramo da navedeni dokument daje mnoge korisne informacije koje mogu pomoći prilikom pripreme za ponovno otvaranje odgojno-obrazovnih ustanova'', navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

Podsjećamo, neka ministarstva u BiH već su objavila kako će se školska godina sve do kraja odvijati online putem.

Kopirati
Drag cursor here to close