Mostar

Sveučilište slavi, rektor 'progovorio'

Dekan Fakultet zdravstvenih studija Ivan Vasilj kazao je kako je Fakultet u svojih dvadeset godina postojanja zabilježio veliki rast i napredak.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 12. 2020. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja 43. obljetnice Sveučilišta u Mostaru prigodnom svečanošću obilježeno je dvadeset godina postojanja Fakultet zdravstvenih studija.

Dekan Fakultet zdravstvenih studija Ivan Vasilj kazao je kako je Fakultet u svojih dvadeset godina postojanja zabilježio veliki rast i napredak.

''Fakultet zdravstvenih studija je od više škole postao respektabilan fakultet na Sveučilištu u Mostaru, BiH i regiji, koji sa sva tri ciklusa nastave (preddiplomski, diplomski i poslije diplomski-doktorski) omogućava našim studentima školovanje i velike mogućnosti učenja i napredovanja'', naglasio je Vasilj.

''Zamislite na trenutak kako bi izgledale naše bolnice, domovi zdravlja, ambulante i druge zdravstvene ustanove da Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru nije iznjedrio generacije i generacije diplomanata sestrinstva, fizioterapije, inženjerstva i primaljstva'', kazao je u svom govoru rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Naveo je kako se nastava izvodi na razini izvrsnosti s velikim brojem sati praktične nastave, priopćio je Medijski i istraživački centar SUM-a.

''Uspješni ste u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima (Erasmus+, Tempus i dr.), organizirate konferencije, međunarodne znanstvene simpozije, brojne radionice, izdajete izvrstan časopis Zdravstveni glasnik, objavljujete radove u najprestižnijim publikacijama u svijetu, ispunjavate i svoju društvenu misiju'', naglasio je rektor.

U okviru proslave dodijeljene su plakete i povelje istaknutim pojedincima i institucijama koje su doprinijele razvoju Fakulteta.

U ponedjeljak svečano je otvorena i sveučilišna televizija - SUM TV, suvremeno edukacijsko i produkcijsko akademsko središtu temeljeno na internet platformi.

Projekt je inicijalno zamišljen kao prostor edukacije studenata no SUM TV je imao značaj u odgovoru na pandemiju koronavirusa, tako što su osnovnim i srednjim školama pomogli u produkciji sadržaja, priopćeno je s mostarskog sveučilišta.

Rektor Tomić kazao je kako je motiv za osnivanje sveučilšne televizije bio produkcija profesionalnih predavanja nastavnika.

''Želimo jednoga dana u našem sveučilišnom internom sustavu SUMARUM objavljivati predavanja svih profesora za one studente koji nisu mogli nazočiti nastavi'', naveo je Tomić.

Također je kazao kako se planiraju snimati i producirati emisije o životu Sveučilišta u Mostaru, ali i emisije o kulturi, znanosti, akademizmima te kako je jedan od ciljeva da SUM TV s vremenom postane i trening centar nastavnicima i javnim osobama za bolje javne nastupe, govorne vještine i slično.

I dok rektor Sveučilišta u Mostaru javno govori jedino u ovakvim prilikama, podsjećamo, o problemima koji tište brojne studente Sveučilišta u Mostaru i dalje šuti.

Naime, nakon službenih pismenih upita putem službenog e-maila i nekoliko telefonskih poziva koje su novinari portala Bljesak.info od sredine listopada upućivali Rektoratu Sveučilišta u Mostaru, odgovor na pitanja o trošarinama zbog kojih su održani studentski prosvjedi još uvijek nismo dobili.

Studenti su organizirali dva prosvjeda na kojima su tražili razgovore s rektoratom, zbog provođenja online nastave i visokih školarina, a rektor im je neizravno odgovorio na sastanku kolegija dekana Sveučilišta u Mostaru da će se nastava odvijati kombinirano, te prosvjede nazvao predizbornim aktivnostima pojedinih stranaka.

Napomenimo da su i tijekom prvog prosvjeda s terase zgrade Rektorata prosvjednike snimale dvije kamere.

Kopirati
Drag cursor here to close