Zaostajanje za regijom

Država treba subvencionirati troškove boravka djece u vrtićima širom BiH

Formalno predškolsko obrazovanje u BiH karakteriziraju i niske stope upisa djece i kapaciteti koji ne mogu zadovoljiti trenutnu potražnju za uslugama POO.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 07. 2021. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za politike i upravljanje (CPU) objavio je studiju “Poticaji za povećanje kapaciteta predškolskih ustanova u BiH ” u kojoj su predstavljene opcije za povećanje obima upisa djece u ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje. Opcije su ocijenjene po osnovu troškova i izvodljivosti provedbe, te koristi za djecu, roditelje i kompanije.

Formalno predškolsko obrazovanje u BiH karakteriziraju i niske stope upisa djece i kapaciteti koji ne mogu zadovoljiti trenutnu potražnju za uslugama POO. Ukupna stopa upisa djece u POO iznosi 17,2 posto što je znatno niže od stope upisa u susjednim zemljama (Hrvatska i Srbija preko 60%).

U Bosni i Hercegovini je u 2018. godini izdvojeno oko 59,6 milijuna KM za formalno predškolsko obrazovanje, što predstavlja 4,4 posto od ukupnih ulaganja u obrazovanje, odnosno 0,16 posto ukupnog BDP-a. U svibnju 2021. godine, CPU je pokrenuo Inicijativu za osiguranje dodatnih sredstava za predškolski odgoj i obrazovanje, dostupnu na ovom linku.

Sustavna podrška rasta kapaciteta ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, te povećanje koristi za djecu, roditelje i kompanije, predstavljaju ključne ciljeve ulaganja u POO. S tim u vezi, za potrebe ove studije, CPU je sproveo istraživanje gdje najzanimljiviji podaci pokazuju značaj dostupnosti vrtića za karijerni razvoj majke, cjenovnu pristupačnost istih i mogućnosti subvencioniranja upisa djece u vrtiće.

Za 87 posto ispitanika, cjenovna prihvatljivost usluga POO predstavlja važan faktor pri donošenju odluke o upisu djeteta u POO ustanovu. 72 posto ispitanika smatra da je važno da država/entitet/kanton/lokalna uprava subvencionira troškove boravka djece u POO.

Brojne su socio-ekonomske koristi od dostupnih, pristupačnih i kvalitetnih ustanova POO. Neki od njih uključuju poboljšanje kognitivnih vještina djece, povećanje mogućnosti za zaposlenje (posebno žena), povećanje produktivnosti i zadovoljstva poslom, kao i uspjeh poslovanja kompanija, te tako doprinosi rastu ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close