Sastanak i druženje

Druženje i razmjena iskustava u Mostaru: Irački i sirijski novinari učili od kolega iz BiH

Novinari i aktivisti civilnog društva iz Sirije i Iraka su posjetili Mostar.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 06. 2018. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

U četvrtak su se u Mostaru sastali novinari i aktivisti civilnog društva iz Sirije i Iraka s bh. novinarima.

Novinari i aktivisti civilnog društva iz Sirije i Iraka  u BiH borave u okviru programa koga je za njih pripremilo Udruženje/Udruga BH novinari u saradnji sa organizacijom "International Media Support", pod nazivom "Transitional Justice and Reporting".

Cilj programa je da gosti iz Sirije i Iraka razmjene svoja mišljenja sa kolegama iz BiH o ulozi medija i NVO sektora u postkonfliktinim društvima.

Arman Fazlić iz Udruženja BH Novinari je rekao kako je cilj programa da  im bh. novinari prenesu svoja iskustva izvještavanja nakon rata.

Osama Hababeh iz International Media Support organizacije je rekao kako  strani novinari žele učiti na primjeru BiH. 

''Ono što se sad događa u Siriji i Iraku, je ono što se 90-tih događalo u Bosni i Hercegovini. Mi iz IMS ( International Medisa Support) mislimo kako mediji u postkonfliktno vrijeme imaju jako važnu ulogu. Oni mogu ili pogoršati situaciju ili sudjelovati u izgradnji mira. Mi se nadamo kako će novinari iz Iraka i Sirije biti inspirirani medijima iz Bosne i Hercegovine i naučiti kako iskoristit medije za izgradnju mira i borbe protiv govora mržnje. Želimo da napravimo transfer iskustva iz Bosne i Hercegovine u Irak i Siriju'', rekao je Osama Hababeh.

Na upit novinara je li BiH prava zemlja za to, s obzirom da još uvijek vode političke dvojbe između nacionalnih stranaka Osama Hababeb. je kazao kako u BiH mir još uvijek nije na '100 posto'. "Pobjeda u ratu ne znači dobivanje mira. Ponekad, dobivanje mira je teže nego pobjeda u ratu".

Nakon programa u Centru za kulturu gosti iz Sirije i Iraka su razgledavali Mostar. Slične posjete novinara iz ove dvije zemlje već su organizirane u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close