Vrijeme upisa

Dođoh, vidjeh, uplatih: Šutnja nikad nije prekinuta

Bilo je buke, borbe, a sada je sve utihnulo, kao što je od početka do kraja tiho bilo i u Rektoratu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 02. 2021. u 11:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana brojni studenti Sveučilišta u Mostaru hodaju ulicom s indeksima, upisnim papirima i vrijednim uplatnicama na kojima stoje cifre koje često stoje i na bankovnim računima najčešće njihovih roditelja ili samih studenata, kada prvog u mjesecu sjedne plaća.

S bankovnog računa brzo novac odleti, a posebice u vrijeme kada je potrebno ovjeriti stari, a upisati novi semestar, za koji su se studenti, barem na trenutak, nadali kako će platiti manju cifru.

Bilo je buke, borbe, a sada je sve utihnulo, kao što je od početka do kraja tiho bilo i u Rektoratu.

Tako će, ustrojbene jedinice na Sveučilištu ovih dana dobro podebljati svoje račune, a bune za niže školarine, čini se, u skorije vrijeme neće biti. Za one koji su zaboravili, studenti su organizirali dva prosvjeda početkom zimskog semestra, na kojima su tražili razgovore s rektorom Zoranom Tomićem zbog visokih školarina, a iz rektorata su dobili samo prijetnje disciplinskim postupkom i policijskom prijavom, zbog 'upada' u Rektorat za vrijeme drugog prosvjeda.

Foto: Bljesak.info / Prvi, brojniji prosvjed studenata

Jedan od organizatora prosvjeda, Marko Vračević, nedavno nam je otkrio kako protiv njih nikada nije pokrenut nikakav postupak, a on je u međuvremenu bez problema i završio svoje visokoškolsko obrazovanje.

Tako ispada da se cijelo krizno komuniciranje svodilo na ovo – prijetnju, upletanje politike i šutnju prema studentima koji su zaslužili dobiti barem rečenicu da ih netko, tamo, razumije.

Foto: Bljesak.info / Sve je snimljeno

Iako smo slali nekoliko upita na adresu Sveučilišta s upitima što ''planiraju'' s izvođenjem nastave u ljetnom semestru, šute i kada ih se to pita. 

Kako saznajemo, među predstavnicima studijskih grupa kruže informacije kako se u ljetnom semestru na pojedinim studijima planira vratiti nastava ''u normalu'', s iznimkama ukoliko profesori nisu u mogućnosti doći u Mostar. 

Osim toga, jedinog napretka, atmosfera ostaje ista. Za redoviti studij (uz plaćanje) cijena akademske godine na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu iznosi 1500 KM, uz izuzetak studija logopedije na Filozofskom koji iznosi 2000 KM. Na Pravnom fakultetu cijena godine na preddiplomskom studiju je 1500 KM, dok cijena godine diplomskog studija iznosi 1800 KM.

Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti cijena godine također iznosi 1500 KM, uz iznimku studija kineziologije čija cijena akademske godine iznosi 2000 KM.

Na Fakultetu zdravstvenih studija cijena akademske godine na preddiplomskom studiju iznosi 1800 KM, dok je na diplomskom studiju cijena akademske godine 3200 KM. Na medicinskom fakultetu, studenti akademsku godinu plaćaju 3000 KM.

Na građevinskom fakultetu cijene akademske godine kreću se od 1500 KM do 3000 KM, ovisno o studiju. Za studij strojarstva i računarstva studenti plaćaju 1600 KM, dok studenti elektrotehnike plaćaju 2000 KM po akademskoj godini.

Akademska godina na Agronomskom i prehrambenom tehnološkom fakultetu Mostar košta od 700 do 1000 KM, ovisno o studiju. Cijena godine na Akademiji likovnih umjetnosti iznosi 850 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close