Početak školske godine

Dodik: Treba vratiti učenike u učionice

"Prilagodit ćemo se nastaloj situaciji", kazao je Dodik.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 08. 2020. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot  / Dodik se igra

''Školska godina će početi na vrijeme u nekom modeliranom obliku. Mislimo da treba vratiti učenike u učionice, to će biti vjerojatno reducirano na način kako to propiše Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i predagoške vlasti'', rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na konferenciji za novinare u Banja Luci.

"Prilagodit ćemo se nastaloj situaciji", kazao je Dodik, prenosi Anadolija.

Nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a Dodik je rekao da su ocijenili da je epidemiološka situacija složena.

"Nemamo namjeru da širimo neke mjere, zabrane ili ograničenja, ali ne možemo prihvatiti ni zahtjeve da se produži rad ugostiteljskih objekata niti bilo koji drugi zahtjev koji bi išao za tim da se reduciraju postojeće mjere", kazao je Dodik.

Apelirali su na stanovništvo da se pridržava mjera držanja distance, nošenja maski, lične higijene...

"Moramo pokušati sve učiniti da se zaustavi širenje epidemije", rekao je on.

Podsjetio je na odluku entitetskih vlasti da se 15 milijuna KM izdvoji za podršku zdravstvenom sustavu  za zalihe opreme za medicinski sektor.

"Podržavamo aktivnosti da se uradi plan vakcinacije, kada se dođe u poziciju da nabavimo vakcinu da imamo plan koji će biti sveobuhvatan i obavezujući za sve građane u RS, jer smatramo da na taj način mžemo suzbiti širenje ovog virusa", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara o ruskoj vakcini Dodik je rekao da je očigledno da postoji globalna utrka.

"Mi ćemo se potruditi da za naše stanovništvo u objektivnim okolnostima i što je prije moguće nabavimo verificiranu i testiranu vakcinu. Što se tiče Rusa, cijenim da imajući u vidu njihove napore da je to stvar koji su oni proveli u skladu s procedurama, da činjenica da će oni to prvo primjenjivati na svoje stanovništvo govori o tome da u to treba vjerovati i ja u to vjerujem", rekao je Dodik.

Govoreći o stanju u gospodarstvu rekao je da je u proteklom razdoblju oko 10.400 radnika ostalo bez posla, a zaposleno je 9.199 osoba, te je ukupan gubitak radnih mjesta 1.200. To je prema riječima Dodika među najmanjim u regiji i rezultat mjera koje su realizirane na području ovog entiteta.

On je rekao da je u prvom kvartalu u RS-u zabilježen rast BDP-a od 1,4 posto, a da su procjene Svjetske banke i MMF-a da će zbog koronavirusa u prvom polugodištu pasti BDP na minus pet posto.

"Kod nas se ne ostvaruju te prognoze i mi vjerujemo da na kraju godine neće biti većeg pada od najviše minus dva, ali očekujemo da će stopa BDP kretati oko nule", kazao je Dodik.

On je najavio novi paket pomoći i podrške gospodarstvu u rujnu koji će se odnositi na osobna primanja radnika i pomoć investicijskim aktivnostima. Rekao je da će biti rekonstruirani svi regionalni i magistralni putevi za 100 milijuna KM koliko će biti uloženo u ovoj i sljedećoj godini.

Govoreći o predstojećim izborima Dodik je rekao da je "legitimitet SIP-a upitan, ali izbori će se održati".

"Mi to ne možemo da izmjeniti i na izborima ćemo sudjelovati'', rekao je Dodik i dodao da je SNSD spreman za izbore i da će pobijediti.

Kopirati
Drag cursor here to close