'Krugovi prijatelja'

Djecu treba potaknuti da budu podrška jedni drugima

'Krugovi prijatelja' potiču djecu da budu podrška jedni drugima
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 06. 2018. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Značajan broj djece u školama, zajednicama i obiteljima je socijalno izolirano, a djeca najteže podnose kad su isključena od vršnjaka. Zato je cilj poticati djecu da budu podrška jedni drugima.   

Uočeno je to tijekom programa nazvanog "Regionalnom suradnjom do inkluzivnog obrazovanja - Metodologija Krugovi prijatelja", koji je koristeći spomenutu metodologiju protekle dvije godine realiziran u deset osnovnih škola i dva vrtića u Kantonu Sarajevo uz podršku "Open Society London" i u suradnji s NVO Društvo ujedinjenih građanskih akcija (DUGA).

Izvršna direktorica Udruženja 'DUGA' Anka Izetbegović za novinare naglašava da metodologija 'Krugovi prijatelja' promovira i potiče uključivanje vršnjaka u podršku djetetu koje je iz nekih razloga isključeno iz vršnjačke grupe.

''Metodologija je u početku bila usmjerena na djecu s razvojnim teškoćama, ali su rezultati pokazali da bivaju isključena i druga djeca poput onih koji prolaze osobnu krizu zbog neke situacije u obitelji ili onih koji dolazi iz manjinske grupe'', kazala je.  

Pojašnjava da je, po toj metodologiji, odrasla osoba samo facilitator a vršnjaci treba da pronalaze rješenje za poteškoće koje dijete ima.  

Obuku za primjenu metodologije 'Krugovi prijatelja' prošlo je 30 učiteljica odnosno odgajateljica i učiteljica razredne nastave u KS. Mnoge od njih je uspješno primjenjuju, a neke su postale i voditeljice te metodologije. Šire se te ove godine 'Krugove prijatelja' promoviraju i u deset škola širom BiH.   

Vanja Moljević, učiteljica u Katoličkom školskom centru u Sarajevu, od 2016. primjenjuje metodologiju 'Krugovi prijatelja', koja podrazumijeva vršnjačku podršku. Ta vrsta podrške realizira se uz suglasnost roditelja kako djeteta na koje se primjenjuje tako i ostale djece iz razreda. I samo dijete treba pristati da bi se primijenila vršnjačka podrška odnosno 'Krugovi prijatelja'. Kaže da su reakcije roditelja pozitivne, a ona svoja iskustva prenosi kolegicama.   

''To je iskustvo koje me potiče da i dalje koračam tim putem odnosno da pitam djecu za mišljenje, što je to u čemu su dobri i mogu biti još bolji'', naglasila je.

Stručna suradnice Ministarstva obrazovanja HNŽ Nefiza Dautović kaže da su na području ove županije dvije škole uključene u proces rada po metodologiji 'Krugovi prijatelja'. Ona kaže da povratne informacije od djece koja su dobivala i one koja su potporu pružala, kao i nastavnika i roditelja samo potvrđuju kvalitetu rada po tom principu.     

Metodologija 'Krugovi prijatelja' doprinosi unapređenju socijalne uključenosti i u prvi plan stavlja dijete kao cjelovito biće koje u sigurnom okruženju (uz podršku vršnjačke grupe) gradi svoj identitet. U taj program je bilo uključeno više od 300 djece uzrasta od četiri do 14 godina, održane su i radionice s roditeljima, a obuku su uz mentorstvo "Centra za interaktivnu pedagogiju" iz Beograda vodili stručnjaci iz "Inclusive Solutions" iz Velike Britanije. Cilj je poticati djecu da pružaju pomoć i podršku jedni drugima. Metodologijom 'Krugovi prijatelja' gradi se mrežu podrške za svako dijete, a ako su djeca sretna i zadovoljna u školi postizat će i bolji uspjeh.

Kopirati
Drag cursor here to close