Dječji dom Mostar bi se mogao ugasiti

Za povećanje financiranja ne može se obratiti Gradskom vijeću Mostara, jer ono ne funkcionira još od 2012. godine…
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 01. 2020. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna ustanova Dječji dom Mostar, koja vodi brigu o djeci bez roditeljskog staranja, ima novca za rad do kraja siječnja, kada joj ističe međunarodno financiranje za stručne radnike, objavio je Radio Slobodna Europa.

Za povećanje financiranja ne može se obratiti Gradskom vijeću Mostara, jer ono ne funkcionira još od 2012. godine, kada je istekao mandat toj instituciji.

Novo nije uspostavljeno, jer su lokalni izbori u tom gradu posljednji put održani 2008. godine.

Direktorica Javne ustanove Dječji dom Mostar Dalida Demirović za Radio Slobodna Europa objašnjava da je nadležno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona donijelo minimalne standarde da ustanove, poput dječjih domova, moraju imati stručne radnike – to su socijalni radnik i psiholog, da bi uopće funkcionirale.

"U proteklih deset, dvanaest godina, jako puno stvari se promijenilo. Recimo, u Dječjem domu mi nemamo stručne radnike. Trenutno ih plaća UNICEF, još ovaj mjesec i njima ističe ugovor", izjavila je Demirović za RSE.

Na nedavnoj javnoj raspravi s predstavnicima vladinih i nevladinih organizacija, koju su gradske vlasti organizirale s ciljem debate o proračunu kojeg je predložio gradonačelnikov ured, Dječji dom Mostar je tražio da Grad Mostar izdvoji sredstva za financiranje za dva stručna radnika.

"U protivnom, ako Dom ne uposli socijalnog radnika i psihologa, mi dolazimo u opasnost da se moramo zatvoriti, jer bez ta dva stručna radnika, po minimalnim standardima koji su propisani od strane Ministarstva, mi ne možemo da funkcioniramo", objasnila je Demirović, dodajući da JU Dječji dom Mostar vodi brigu o oko četrdesetak djece uzrasta od tri godine, pa sve dok se redovno školuju, na godišnjem nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close