22 škole nemaju pristup

Samo tri osnovne škole u HNŽ u potpunosti prilagođene djeci s tjelesnim poteškoćama

Na području županije 28 škola ima prilagođen pristup učenicima s tjelesnim teškoćama u razvoju, ali u vidu pristupne rampe.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 10. 2017. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ukupno 50 osnovnih škola na području Hercegovačko – neretvanske županije samo tri imaju u potpunosti prilagođen pristup osobama s tjelesnim teškoćama. Njih 28 imaju pristup školi, ali nemaju mogućnost kretnje unutar objekta škole. Čak i Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama Mostar nije u potpunosti prilagođena svojim učenicima.

''U Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama Mostar tehnička služba i nastavni kadar svakodnevno pomažu učenicima u premošćivanju  arhitektonskih barijera nošenjem učenika na kat škole kako bi im se omogućilo korištenje svih školskih prostorija i neometano sudjelovanje u nastavnom procesu. Nadamo se da će se u budućnosti ovaj ogromni problem riješiti ugradnjom vanjskog dizala'', rekli su iz škole za Bljesak.info, gdje se nadaju da će se problem uskoro riješiti.

Nema djece

Na području županije 28 škola ima prilagođen pristup učenicima s tjelesnim teškoćama u razvoju, ali u vidu pristupne rampe. Unutrašnjost škola nije prilagođena učenicima s poteškoćama jer ih je većina građena u vremenima kada se djeci s takvim problemima nije posvećivala posebna pozornost.

Kao razlog zašto škole nemaju prilagođen pristup navodi se kako do sada nisu imali djece koji imaju tjelesne invaliditete, te ih nisu smatrali kao prioritetom za izgradnju. Tako i osnovna škola u Podveležju nema uklonjene građevinsko-arhitektonske barijere jer, kako su za Bljesak.info rekli, ''srećom do sada nismo imali takvih učenika''.

Prilagođavanje održavanja nastave učenicima

Većina škola, kako nam je potvrđeno, a koja ima učenike s tjelesnim poteškoćama, nastavu prilagođava na način održavanja nastave u prizemlju objekta. One koje su izgrađene na više etaža nemaju mogućnost nikakve prilagodbe unutar škole.

''Osnovne škole u HNŽ nisu prilagođene, a sve se svodi na nastojanja menadžmenta škole. Škole se trude i prilagođavaju nastavu i prebacuju učionice na prizemlja. Škole se trude da ništa ne bude prepreka u obrazovanju'', rekla je predsjednica Udruge za roditelje i djecu s posebnim potrebama ''Vedri osmijeh'' Mostar Danijela Kegelj za Bljesak.info.

Finacije za prilagođavanje treba osigurati osnivač

Iz škola je rečeno kako se izrada pristupnih rampi u skorijem periodu ne planira jer kao problem ističu financiranje radova. Takve radove, ako škole ne mogu, u praksi financiranje preuzimaju osnivači osnovnih škola, tj. općine. Na području općine Mostar trenutno 12 osnovnih škola nema izgrađenu pristupnu rampu, ali će od sljedeće školske godine Škola 'Gnojnice' nastavu održavati u novoj zgradi, rečeno je iz škole, dok u Proračunu Grada za građevinske radove na školama stoji stavka ''Sanacija O.Š. A. B. Šimić''.

Inače, na području HN županije, prema Popisu stanovništva iz 2013. godine ukupno je 14.948 osoba s teškoćama u razvoju, gdje je 5.149 osoba sa teškoćama kretanja, od čega je 34 djece mlađe od 15 godina.  U Okvirnom Zakonu o obrazovanju BiH ''nadležne obrazovne vlasti obavezne su osigurati uvjete za nesmetano i slobodno kretanje roditelja, učenika i nastavnika, u smislu poštivanja njihovih prava na izbor prebivališta i zapošljavanje''.

Kopirati
Drag cursor here to close