Kršenje prava

Djeca koja ne idu u osnovnu školu nemaju zdravstveno osiguranje

Radi se o djeci koja žive u ekstremnom siromaštvu, čiji roditelji nemaju zdravstvenu zaštitu, koja zbog bolesti, nasilja ili zato što su žrtve trgovine ljudima ne pohađaju obrazovni sustav.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 10. 2017. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca koja ne pohađaju osnovnu školu, na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije, nemaju pravo na zdravstveno osiguranje. Na ovaj način krše se osnovna prava djeteta, stav je ombusmana. Situacija je tim ozbiljnija jer se radi o djeci iz siromašnih obitelji ili djeci žrtvama zlostavljanja. Zato je u pripremi zahtjev za ocjenu ustavnosti, javlja Federalna.ba.

“Nemam nikakvih prihoda, pojedina djeca mi idu u školu, pojedina ne. Nemam zdravstveno osiguranje i to bi mi najviše trebalo za djecu”, priča Ermina Suljić.

I trebalo bi, barem prema UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta, koju je potpisala i naša zemlja, no federalni i županijski zakoni jači su i od međunarodnih akata i od ustava, pa se prava djeteta krše samim zakonom. Ne zna se ni koliko je ovakve djece u BiH.

“Radi se o djeci koja žive u ekstremnom siromaštvu, čiji roditelji nemaju zdravstvenu zaštitu, koja zbog bolesti, nasilja ili zato što su žrtve trgovine ljudima ne pohađaju obrazovni sustav”, navodi Mirsada Bajramović, direktorica udruženja Zemlja djece u BiH.

A upravo je nepohađanje obrazovnog sustava problem na čijem se rješenju, vidljivo je iz prakse, ne radi ili se radi neuspješno. Da se radi o ozbiljnom kršenju prava djeteta - svjesni su i iz institucije obudsmana za ljudska prava.

“Svako dijete u BiH, bez obzira na status roditelja, mora uživati pravo na zdravstvenu zaštitu”, ističe Jasminka Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava BiH.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu da je zakon donesen prije 20 godina uz izmjene iz 2008. i 2011. predvidio da sva djeca idu u osnovnu školu. Zato su ova djeca van zakona, a nužnosti promjena kompletnog zakona i sami su svjesni.

“Svaki županijski zavod zdravstvenog osiguranja utvrđuje svojstvo svakog osiguranika i oni imaju mogućnost da tu djecu zdravstveno osiguraju”, navodi Zlatan Peršić, viši stručni suradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

Profesor ustavnog prava Zlatan Begić kaže da su ovakva zakonska rješenja neustavna. Zbog svega je izradio zahtjev za ocjenu ustavnosti.

“Tijekom sljedeće godine bit će pokrenut postupak pred Ustavnim sudom Federacije o ocjeni ustavnosti spornih odredbi federalnog zakona s prijedlogom za donošenje privremene mjere u ovom slučaju”, kaže Begić.

Dok ne dođe do izmjene Zakona ili odluke ustavnog suda, djeca bez zdravstvenog osiguranja u slučaju da im zatreba pomoć liječnika, mogu se osloniti ili na snalažljivost roditelja, ili na doktorsku etiku i Hipokratovu zakletvu.

Kopirati
Drag cursor here to close