Ljetni mirovni kamp

Djeca demobiliziranih boraca učili o pomirenju i uspostavi međuetničkog povjerenja

Udruženje ''Integra'' uz podršku Veleposlanstva USA u Bosni i Hercegovini organiziralo je ''Ljetni mirovni kamp'' od 17.07. do 22.07. 2019. na Boračkom jezeru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 07. 2019. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje ''Integra'' uz podršku Veleposlanstva USA u Bosni i Hercegovini realiziralo je ''Ljetni mirovni kamp'' u vremenu od 17.07. do 22.07. 2019.  na  Boračkom jezeru.

Na kampu su sudjelovali učenici i nastavnici srednjih škola iz Višegrada, Mostara, Stoca, Viteza, Bugojna, Novog Travnika, Jajca, Sarajeva i Brčkog i tom prilikom prisustvovali nizu predavanja i radionica koje su vodili neka od najvećih imena iz BiH sa područja kulture dijaloga, komunikologije, povijesti i psihologije; prof.dr. Esad Bajtal, prof dr.Slavo Kukić, prof dr. Zlatiborka Popov Momčinović, prof. Vuk Bačanović.

Projekat se oslanja na  rad dr. psihologije  Kaline Yordanove, antropologinje i psihoanalitičarke koja je tijekom 2012. godine, u okviru svoje doktorske disertacije, na području cijele  BiH istraživala prisustvo traume kod djece demobiliziranih boraca proteklog rata a koja su rođena nakon istog. Njeno istraživanje je, između ostalog, potvrdilo da se naš identitet dijelom  formira pod utjecajem iskustva prethodnih generacija.

Poseban naglasak je na demobiliziranim pripadnicima nekadašnjih sukobljenih strana, tada maloljetnim borcima, vojske Armije Republike BiH, vojske Republike Srpske te Hrvatskog Vijeća Obrane, koji su otvoreno razgovarali s mladima o svim negativnim posljedicama nasilnog načina rješavanja konflikata i svemu onom što iz takvog pristupa može proizaći.

Tijekom šestodnevnog Mirovnog kampa organizirana je i projekcija filma ''Muškarci ne plaču'' Alena Drljevića i produkcijske kuće ''Deblokada''.

Cilj projekta nije analizaranje, niti detaljno obrađivanje razloga, povoda i uzroka proteklih ratnih sukoba kao ni pronalaženje ''zajedničke'' istine već, upravo, učenje mladih poštovanju različitih verzija individualne istine te građenje zajedničkog povjerenja kao temelja za bolji i kvalitetniji suživot.

Također, predstavlja i pokušaj ukazivanja na činjenice koje za cilj imaju posvećenost i usmjerenost ka jačanju procesa pomirenja i uspostave međuetničkog povjerenja, i promoviranju razumijevanja da se samo kroz interkulturnu suradnju može doći do ostvarenja zajedničkih ciljeva, navode iz udruženja Integra.

Kopirati
Drag cursor here to close