Treba ulagati u bh. znanost

Dilberović: Trebamo učiti sve da se vrate ovdje, da budu stručnjaci u BiH

Obrazovanje i znanost zaslužuju puno više pažnje i ulaganja
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 01. 2018. u 10:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović u razgovoru za Fenu kazala je kako su obrazovanje i znanost godinama marginalizirani i ne daje im se potrebno značenje, pa se na njih gleda kao na nekakvu poteškoću ili običnu proračunsku stavku.

Naglasila je kako se takav pristup treba mijenjati, jer je riječ o razvojnim i pokretačkim snagama našeg društva koje zaslužuju puno više pozornosti i puno više ulaganja, na čemu će njezino ministarstvo nastaviti kontinuirano inzistirati.

Sedam milijuna na obrazovanje

Govoreći o radu Ministarstva u protekloj godini, ministrica Dilebrović kazala je kako su ispunjeni svi programski ciljevi i zadatci, istaknuvši kako je u okviru različitih programa ovo Ministarstvo podržalo projekte iz oblasti obrazovanja i znanosti u ukupnom iznosu od oko sedam milijuna maraka.

''Ova su sredstva realizirana za (su)financiranje programa i projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg te visokog obrazovanja i studentskog standarda, kao i iz oblasti znanosti od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine'', kazala je.

Solidni rezultati, s obzirom na raspoloživa sredstva koja su, po njzinim riječima, definitivno nedovoljna, ostvareni su i u oblasti potpore znanstveno-istraživačkom i istraživačko-razvojnom radu, svakako zahvaljujući i višegodišnjoj uspješnoj suradnji s visokoškolskim i znanstvenim ustanovama koje su u potpunosti uključene u proces raspodjele sredstava.

Besplatni udžbenici

''Naš osnovni cilj jeste dobra obrazovna politika, pri čemu bih, svakako, istaknula veliku ulogu i važnost koju je i u protekloj godini imala Koordinacija ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji BiH. Tako su na sjednicama Koordinacije u prošloj godini usvojeni i dokumenti bitni za unapređenje udžbeničke politike u FBiH, između ostalog, Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole koje bi županijskim ministarstvima obrazovanja trebale poslužiti kao osnova za donošenje županijskih zakona o udžbenicima'', kazala je Dilberović.

Istaknula je veliko zadovoljstvo nizom programa koje Ministarstvo realizira, a koji su se pokazali kao vrlo značajni s aspekta reforme obrazovanja u skladu sa zahtjevima Reformske agende za BiH za razdoblje 2015.-2018. godina i Programa rada Vlade Federacije BiH za razdoblje 2015.-2018. godina, a kako je kazala, tu se prije svega misli na zahtjev za poboljšanje usklađenosti obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada, znanstveno-tehnološkog razvoja i promociju cjeloživotnog učenja i obrazovanja zasnovanog na ključnim kompetencijama.

''Uspješno smo realizirali projekt nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH, u iznosu od 500 tisuća maraka, što držimo izuzetno važnom socijalnom mjerom. U ovom projektu je sudjelovalo svih 10 županija, a nabavljeno je 72.453 udžbenika i obuhvaćeno 12.523 učenika.

Kreirati nove programe

Ministarstvo obrazovanja i znanosti nastavilo je podržavati i organizirati različite programe i projekte populariziranja znanosti i promocije rezultata znanstveno-istraživačkog rada, koji su prvenstveno bili usmjereni prema mlađoj populaciji, učenicima i studentima'', ustvrdila je ministrica Dilberović, napomenuvši kako je velika pozornost posvećena i potpori izdavaštvu u oblasti znanosti, odnosno otkupu akademskih i znanstvenih izdanja i njihovoj dodjeli univerzitetskim bibliotekama u FBiH.

''Međutim, sve ovo ne znači da smo zadovoljni ukupnim stanjem, ali u okviru raspoloživih sredstava nismo u mogućnosti praviti značajnije pomake i kreirati nove programe potpore. Nažalost, proračun za obrazovanje i znanost je nedovoljan, pa moramo, da tako kažem, pametno raspolagati sredstvima da bi imali vidljive i prepoznatljive projekte'', kazala je Dilberović, naglasivši kako se svi programi potpore mogu u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu podići na višu razinu, isključivo ako se za njihovo realiziranje osiguraju daleko veća financijska sredstva od postojećih.

''Usporedbe radi, u većini zemalja okruženja i EU se za znanost i istraživanje na godišnjoj razini izdvaja 2-3 posto GDP-a. U slučaju FBiH, to bi, umjesto dosadašnjeg proračuna za znanost od 2,3 milijuna maraka, značilo izdvajanje od oko 400-600 milijuna maraka'', dodala je.

50 tisuća KM za školovanje romske djece

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u 2017. godini za oblast predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja te oblast udžbeničke politike izdvojilo je ukupno 1,9 milijuna maraka.

Između ostaloga, Ministarstvo je podržalo školovanje djece romske nacionalnosti s preko 50 tisuća maraka, projekte poboljšanja kvalitete praktične nastave u srednjem obrazovanju s blizu 120 tisuća i usavršavanja prosvjetnih radnika s više od 152 tisuće, te inkluzivno obrazovanje i uvođenje stranog jezika u predškolske ustanove s više od 624 tisuće maraka.

Ministarstvo je subvencioniralo smještaj i ishranu za oko 400 studenata u studentskim domovima u FBiH te osiguralo 241 studentski zajam putem Fonda za studentske zajmove FBiH, a također su podržana 52 studenta s invaliditetom i studenta Roma te 66 projekata u okviru potpore studentima i studentskim organizacijama.

Također, Ministarstvo kontinuirano podržava i realizaciju projekata međunarodne akademske i studentske mobilnosti i razmjene te je za mobilnost studenata i nastavnika financijski podržalo ukupno 144 stipendije i participacije. Zadržan je i kontinuitet kada je u pitanju potpora razvoju znanosti te znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u FBiH, za što je izdvojeno 2,3 milijuna maraka.

Nitko na svijetu nije jači od čovjeka koji zna

Po riječima ministrice Dilberović, uz spomenute aktivnosti u oblasti znanosti, u prethodnoj godini, u suradnji s ANU BiH, pripremljen je i Nacrt zakona o sistemu i politici razvoja znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u FBiH, koji će po stjecanju uvjeta biti stavljen u proceduru usvajanja.

Na upit je li po njezinom mišljenju znanje moć i što bi poručila mladim, obrazovanim ljudima koji imaju želju za odlaskom iz zemlje, Dilberović je odgovorila kako je apsolutno uvjerena na nitko na svijetu nije jači od čovjeka koji zna.

''Upravo i vjerujući u moć znanja, na kraju svake kalendarske godine, pa tako i ove, nagradili smo najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u FBiH - 54 učenika na osnovu prijedloga nadležnih županijskih ministarstava obrazovanja, kao i 73 najbolja studenta na osnovu prijedloga javnih visokoškolskih ustanova'', istaknula je.

Što se tiče odlazaka mladih, Dilberović smatra kako nije problem u tomu što odlaze radi dodatnog obrazovanja.

Društvo treba preuzeti odgovornost

''Ali naša je obveza da učinimo sve da se vrate ovdje, da budu stručnjaci u BiH. Cijelo društvo treba preuzeti svoj dio odgovornosti u kreiranju uvjeta koji će doprinijeti smanjenju odlaska obrazovanih ljudi iz naše zemlje. Držim da je potrebno mlade školovati za tržište rada i zanimanja koja će ih brzo uvesti u prostor rada. Također, evidentna je slaba informiranost i potpora mladima za započinjanje vlastitog biznisa i samozapošljavanja, a upravo bi okosnica modernog obrazovanja trebala biti da se mladi uče prihvatiti inovativnost i poduzetništvo kao filozofiju života'', istaknula je.

Govoreći o prioritetima rada Ministarstva u tekućoj godini, ministrica Dilberović je spomenula da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Ministarstva, osnovala Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika F BiH.

''Nedavno je Vlada imenovala tročlani Upravni odbor koji će u svom privremenom, tromjesečnom mandatu pripremiti Statut, pravilnike, poslovnike i druga akta potrebna za rad u punom kapacitetu u ovoj godini. Ostvarenje ovih ciljeva dodatno će nas približit europskom prostoru visokog obrazovanja te sam veoma ponosna na ovu činjenicu'', naglasila je.

Upisna politika

Nažalost, kako je kazala, Federacija BiH nema jedinstvenu upisnu politiku, niti institucije ili tijela koja se sustavno bave praćenjem i planiranjem u oblasti upisne politike i tržišta rada. Stoga i preporuke Ministarstva idu ka tomu da se razmišlja, primjerice, o kreiranju i usvajanju višegodišnjeg akcijskog plana upisne politike, koji bi vodio usklađivanju upisne politike s tržištem rada u Federacije BiH.

Ministrica Dilberović je naglasila kako će federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti provoditi i podržavati sve promjene koje se uvode u obrazovanje, a koje imaju za cilj osuvremenjivanje obrazovnog procesa i podizanje kvalitete obrazovanja te harmoniziranje obrazovanja sa standardima i dobrim praksama u Europskoj uniji.

''Svakom djetetu i mladom čovjeku treba omogućiti pristup i sudjelovanje u kvalitetnom obrazovanju te dati mogućnost za vertikalnu i horizontalnu prohodnost u obrazovnom sustavu, što će im pružiti priliku da kreiraju vlastiti obrazovni put i razvoj karijere koji najbolje odgovara njihovim individualnim potrebama, ali i zahtjevima suvremenog društva i tržišta rada'', zaključila je federalna ministrica Dilberović.

Kopirati
Drag cursor here to close